Overslaan en naar de inhoud gaan

Daria Bukvic nieuwe artistiek leider Arnhemse Toneelgroep

Geplaatst opwoensdag 28 april 2021 - 15:49

Daria Bukvic wordt de nieuwe artistiek leider Arnhemse Toneelgroep Oostpool.

De 31-jarige Bukvic groeide op in Maasbracht, nadat ze halverwege de jaren '90 vluchtte uit Bosniƫ, vanwege de oorlog daar.

Grensoverschrijdend gedrag
Bij Toneelgroep Oostpool volgt ze Marcus Azzini op. Die moest het veld ruimen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Sinds zijn vertrek was Bukvic al artistiek directeur ad interim. Nu is haar aanstelling dus definitief geworden.

Jonge honden
Bukvic: "Samen met het artistieke team wil ik bouwen aan een veilig, inclusief en spraakmakend gezelschap dat uitdagend theater maakt voor een breed publiek. Oostpool is een oud gezelschap met een rijke geschiedenis, dat nu gerund gaat worden door een stel jonge honden vol energie, urgentie en hoop voor de toekomst."

Afdankertjes
Bukvic studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie in Maastricht. In 2014 brak ze door met Nobody Home, een persoonlijke voorstelling over vluchteling zijn in Nederland. Zelf heeft ze geen heel warme herinneringen aan Limburg, waar ze haar jeugd doorbracht, zo vertelde ze eerder in een interview met Dagblad De Limburger (2019): 'Natuurlijk waren er ook lieve mensen, maar ik heb mijn hele jeugd het gevoel gehad bekeken te worden. Je wilt als kind zo graag ergens bij horen, maar ik heb altijd een onuitgesproken wantrouwen gevoeld, omdat wij Ɣnders waren. Vanwege ons accent, onze cultuur. Wat mij echt kwetste in die tijd in Limburg, is dat we door veel inwoners nooit als volledig mens gezien zijn, we zaten altijd in een ondergeschikte rol. Wij moesten altijd maar dankbaar zijn, zelfs met de meest afgedankte spullen.'

Speelfilm
Komende zomer komt haar eerste speelfilm Meskina uit. En op dit moment wordt een televisieserie gefilmd die gebaseerd is op haar theatervoorstelling Melk & Dadels. Die serie is dit najaar op NPO3 te zien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen