Overslaan en naar de inhoud gaan

Dansvoorstelling voor doven en slechthorenden

Geplaatst opzaterdag 3 juli 2021 - 8:00

Een Heerlense choreografe met gehoorproblemen maakte speciaal voor festival Schrit_tmacher een dansvoorstelling die moet leiden tot meer inclusiviteit voor die doelgroep.

Op dit moment zijn er namelijk weinig tot geen dansvoorstellingen die zich expliciet richten op mensen die doof zijn of andere gehoorproblemen hebben zoals tinnitus of hardhorendheid, vindt choreografe Sharon Wesseling (27).

Video: L1

Bijna doof
Zelf was ze als kind bijna volledig doof door een chronische middenoorontsteking. Na veertien operaties hoort ze nu ongeveer tachtig procent, maar ze heeft blijvende gehoorproblemen. Ze kan mensen vaak niet goed verstaan en bij bezoek aan theatervoorstellingen of bioscopen zijn er bepaalde tonen die ze niet kan verdragen. "Vooral bij hoge, schelle tonen wil ik het liefst de zaal uit rennen", vertelt Wesseling.

Problemen
Toch was dans altijd haar grote passie. Maar toen ze ging studeren aan de dansacademie in Tilburg liep ze daar soms tegen problemen aan als het ging om geluid. "Ik zat in een werkproces met een choreograaf en ik moest toen continu blijven vragen of de muziek wat zachter kon. Het klinkt raar, maar als er een bepaalde toon of hardheid op staat kan ik gewoon niet functioneren."

Het blijkt soms een lastig probleem; "Mensen zien niet aan mij dat ik last heb van geluid. Dus toen dacht ik 'oké, dan wil ik het zelf wat meer zichtbaar maken'." Daarmee wil ze ook het theater toegankelijker maken voor mensen met gehoorproblemen.

Gebaren en trillingen
Met ondersteuning van VIA ZUID talentontwikkeling maakte ze daarom de voorstelling 'Innerlijk Ritme'. In dat stuk maakt ze verschillende ritmes zichtbaar voelbaar. Zo zijn er twee zichtbare metronomen, wordt er gebarentaal gebruikt en maken de dansers veel expressieve ritmische bewegingen. Ook wordt er gestampt op de vloer. "Daarmee kunnen trillingen voelbaar worden. Dat doen we ook door in de muziek veel lage frequenties en bastonen gebruiken, die ook door de boxen heen voelbaar worden", legt Wesseling uit.

Moeilijk
Voor de dansers was het wel even wennen, want zij hebben geen gehoorproblemen en moesten in korte tijd gebarentaal leren. "Ik vond het in het begin wel lastig omdat je heel erg met je gezichtsexpressie werkt als je vooral met je handen gaat bewegen. Ik vond het echt iets helemaal nieuws", vertelt danseres Saskia Neuen over de voorstelling. Ze is enthousiast over het stuk, want ook op de dansacademie werd er eigenlijk maar weinig aandacht besteed aan hoe je dans toegankelijker kunt maken voor mensen met gehoorproblemen, vindt ze.

Inclusiviteit
Dat er in de voorstelling toch gebruik wordt gemaakt van muziek heeft twee bedoelingen. In de eerste plaats om te verwarren. "De horende kijker ziet dat de metronomen soms op een ander ritme tikken dan de muziek gaat. Ook de dansers dansen soms in een eigen ritme. Zo wil ik horende mensen aan het denken zetten over de betekenis van ritme en van geluid." Op de tweede plaats wil de choreografe geen tweedeling, maar inclusiviteit. "Ik wil het voor iedereen toegankelijk houden, dus zowel voor horend publiek als voor niet horend publiek.

De voorstelling 'Innerlijk Ritme' is op 9, 10 en 11 juli te zien op dansfestival Schrit_tmacher.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen