Overslaan en naar de inhoud gaan

Danseres Igone de Jongh krijgt Gouden Zwaan in Maastricht

Geplaatst opzaterdag 8 oktober 2016 - 10:27

Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, heeft de Gouden Zwaan 2016 gekregen voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans.

Dat gebeurde tijdens de opening van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Kers op taart
Ingone
de Jongh maakt al twintig jaar lang deel uit van het Nationale Ballet, waarvan de laatste 13 jaar als eerste soliste. Ze beschouwt de Gouden Zwaan als de kers op de taart van haar carrière.

Groot voorbeeld
De dansjury omschrijft Igone de Jongh als 'gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar'. Daarmee dient ze ook de Nederlandse dans. 'Ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent', aldus de jury.

Geblesseerd
De 37-jarige
Igone de Jongh zal overigens zelf niet dansen tijdens de Dansdagen. Enkele dagen geleden liep ze plots een kuitblessure op. Haar optreden zaterdagavond met het Nationale Ballet gaat daarom niet door.

Dansprijzen
De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' ging naar The lost room van het Nederlands Dans Theater. Danseres Anna
Tsygankova kreeg de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie' voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet.

De Zwanen zijn de belangrijkste dansprijzen van Nederland en worden jaarlijks uitgereikt door De Nederlandse Dansdagen en de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.