Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dansdagen beginnen aan jubileumviering

Geplaatst opdonderdag 5 oktober 2017 - 15:30

In Maastricht gaat donderdag de twintigste editie van de Nederlandse Dansdagen van start.

Voor het eerst duurt het festival vier dagen. Speciaal vanwege het jubileum zijn er dit jaar meer premières en worden er extra dansprijzen uitgereikt.

Nederlandse dans centraal
Tijdens de jubileumeditie is de top van de Nederlandse dans aanwezig in Maastricht: van urban en moderne dans tot klassiek ballet. In totaal vinden er 38 producties plaats, waarvan tien premières en vier previews. Onder de deelnemende dansgroepen zijn onder meer het Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet en ICKamsterdam. Directeur Ronald Wintjens: "De Nederlandse Dansdagen stelt in oktober steevast het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de Nederlandse dans centraal. Deze keer bovendien met een extra dag, waarmee de uitbreiding van het festival is ingeluid."

Video: NederlandseDansdagen

Extra dansprijzen
Dit jaar worden er extra veel dansprijzen toegekend. Naast de Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Maastricht’, wordt voor het eerst een onderscheiding toegekend voor de meest innovatieve jeugdvoorstelling.

Expositie
Het festival start donderdag met de overzichtsexpositie 'Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen' in het Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière van Kindertotenlieder Appearance van Emio Greco en Pieter C. Scholten plaats in de Sint Theresiakerk.

Jubilarissen
Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag worden enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni bestaan respectievelijk 25 en 15 jaar, choreograaf Jiří Kylián viert zijn 70e verjaardag en Ed Wubbe wordt geëerd omdat hij 25 jaar artistiek directeur is van Scapino Ballet Rotterdam.

Video: Scapino Ballet Rotterdam

Hans van Manen
Zaterdag wordt tijdens 'Het Feest van de Nederlandse Dans' de 85e verjaardag van grootmeester Hans van Manen geëerd. Het Nationale Ballet voert dan twee van zijn meesterwerken op.

Op vrijdag 6 oktober zendt L1 TV het programma Nederlandse Dansdagen - 20 jaar uit. Verslaggevers Jolien Linssen, Wouter Nelissen en Frank Ruber duiken in de geschiedenis van het festival en nemen een kijkje tijdens de repetities van twee bijzondere voorstellingen. Het programma wordt uitgezonden om 17.15, 19.15 en 22.15 uur.

Foto: Nationale Opera & Ballet

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
De Blauwe Ticket Dagen van WML bij 1Limburg
Advertentie
Win een rondleiding door WML's waterfabriek

Benieuwd hoe de WaterMakers van Limburg kraanwater maken? Interesse om een bezoekje te brengen aan WML’s Waterfabriek? Zin om te ontdekken, te leren en te proeven? Kom dan in de meivakantie naar de Blauwe Ticket Dagen in Beegden.

Maak kans op de rondleiding

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Overzicht
Advertentie
Wij feliciteren alle ouders met een nieuw wonder

Is er bij jou in de familie of vriendenkring in 2017 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

babyfoto-rubriek
Festivals in Limburg
Uitgelicht
Het laatste festivalnieuws in Limburg

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering, kaartverkoop en andere informatie die je niet mag missen vind je hier.

Festivals in Limburg
Uitgelicht
Wij willen met jullie naar Pinkpop!

We zijn op zoek naar een familie die-hard Pinkpoppers. Welke familie gaat met 3 generaties naar Pinkpop? Opa en/of oma, vader en/of moeder, zoon en/of dochter die niet kunnen wachten om mee te brullen met de Foo Fighters, Pearl Jam en Bruno Mars.

Sjoerd en Stefan willen meekijken hoe de familie geniet van al het moois dat Pinkpop te bieden heeft. Vrijdag en zaterdag volgen ze jullie om te zien hoe er gechilled, gefeest en gelachen wordt. Een mooiere aftermovie kan niet!

Geef je op

Meest gelezen