Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dansdagen beginnen aan jubileumviering

Geplaatst opdonderdag 5 oktober 2017 - 15:30

In Maastricht gaat donderdag de twintigste editie van de Nederlandse Dansdagen van start.

Voor het eerst duurt het festival vier dagen. Speciaal vanwege het jubileum zijn er dit jaar meer premières en worden er extra dansprijzen uitgereikt.

Nederlandse dans centraal
Tijdens de jubileumeditie is de top van de Nederlandse dans aanwezig in Maastricht: van urban en moderne dans tot klassiek ballet. In totaal vinden er 38 producties plaats, waarvan tien premières en vier previews. Onder de deelnemende dansgroepen zijn onder meer het Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet en ICKamsterdam. Directeur Ronald Wintjens: "De Nederlandse Dansdagen stelt in oktober steevast het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de Nederlandse dans centraal. Deze keer bovendien met een extra dag, waarmee de uitbreiding van het festival is ingeluid."

Video: NederlandseDansdagen

Extra dansprijzen
Dit jaar worden er extra veel dansprijzen toegekend. Naast de Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Maastricht’, wordt voor het eerst een onderscheiding toegekend voor de meest innovatieve jeugdvoorstelling.

Expositie
Het festival start donderdag met de overzichtsexpositie 'Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen' in het Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière van Kindertotenlieder Appearance van Emio Greco en Pieter C. Scholten plaats in de Sint Theresiakerk.

Jubilarissen
Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag worden enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni bestaan respectievelijk 25 en 15 jaar, choreograaf Jiří Kylián viert zijn 70e verjaardag en Ed Wubbe wordt geëerd omdat hij 25 jaar artistiek directeur is van Scapino Ballet Rotterdam.

Video: Scapino Ballet Rotterdam

Hans van Manen
Zaterdag wordt tijdens 'Het Feest van de Nederlandse Dans' de 85e verjaardag van grootmeester Hans van Manen geëerd. Het Nationale Ballet voert dan twee van zijn meesterwerken op.

Op vrijdag 6 oktober zendt L1 TV het programma Nederlandse Dansdagen - 20 jaar uit. Verslaggevers Jolien Linssen, Wouter Nelissen en Frank Ruber duiken in de geschiedenis van het festival en nemen een kijkje tijdens de repetities van twee bijzondere voorstellingen. Het programma wordt uitgezonden om 17.15, 19.15 en 22.15 uur.

Foto: Nationale Opera & Ballet

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Advertentie
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Stem op je favoriete Vastelaovesgezicht

We zoeken weer een nieuw gezicht voor het nieuwe vastelaovesseizoen! Wie o wie wordt het nieuwe gezicht van de Vastelaovend? Er zijn 8 finalisten!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Stem op je favoriet
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen