Overslaan en naar de inhoud gaan

Dans uit Eijsden vanaf nu Nederlands erfgoed

Geplaatst opvrijdag 11 december 2020 - 15:32

De Cramignon-dans afkomstig uit Eijsden wordt voortaan gezien als Nederlands immaterieel erfgoed.

Dat laat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland vrijdag weten.

Zigzaggende mensenketting
De Cramignon is een reidans die wordt gedanst is zo'n acht dorpen in Zuid-Limburg en Belgiƫ. Bij een reidans, ook wel rondedans genoemd, hou je elkaars hand vast. Bij de Cramignon huppel je hand in hand, zigzaggend met je armen, op muziek door de straten.

In onderstaande video is te zien hoe de Cramignon gedanst wordt in Eijsden in 2017.

Eigenlijk mogen alleen jonge vrijgezellen meedoen, maar die oude regel is in de loop van der jaren losgelaten.

Lees ook: Groete Broonk of niet: bloementapijt ligt er even goed

Grote en kleine Bronk
De dans is vrijwel in alle dorpen hetzelfde en wordt vooral op de maandag en dinsdag van het jaarlijkse Bronkfeest uitgevoerd. Dat is het meerdaagse feest dat volgt op de Sacramentsprocessie. Voorbeelden daarvan zijn de Groete Broonk in Gronsveld en Eijsden. In sommige plaatsen volgt een paar weken later ook de kleine Bronk. Dat is een editie door en voor de kinderen uit die dorpen. Ook dan wordt de Cramignon gedanst. De plaatselijke harmonieƫn en fanfares begeleiden de dans vaak.

Thuis bevallen
Verder werd ook bekend dat het thuis bevallen in Nederland wordt bijgeschreven als erfgoed. Het kenniscentrum hoopt dat de regering dit gaat voordragen voor een Unesco-nominatie. In totaal zijn er nu bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed in Nederland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen