Overslaan en naar de inhoud gaan

Daling aantal coronabesmettingen in Limburg zet door

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 16:45

De daling van het aantal coronabesmettingen in Limburg zet nog altijd door. In totaal kregen de afgelopen week 179 Limburgers een positieve uitslag. In de week ervoor lag dat aantal nog op 455.

Dat blijkt uit cijfers van de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Achtste plaats
Lange tijd had Limburg de twijfelachtige eer de lijst aan te voeren van provincies waar het coronavirus zich relatief gezien het snelst verspreidde, maar dat is sinds enkele weken niet meer het geval. Nu staat Zeeland (35,98 besmettingen per 100.000 inwoners) bovenaan het lijstje. De provincies Zuid-Holland (33,79 besmettingen per 100.000 inwoners), Noord-Holland (26,11 besmettingen per 100.000 inwoners), Utrecht (24,87 besmettingen per 100.000 inwoners), Noord-Brabant (22,27 besmettingen per 100.000 inwoners), Gelderland (20,52 besmettingen per 100.000 inwoners) en Overijssel (18,58 besmettingen per 100.000 inwoners) volgen. Pas daarna komt Limburg, op plek acht.

Gemeentelijk niveau
Als we verder inzoomen op Limburg valt op dat de verschillen tussen noord en zuid niet meer zo groot zijn. Het gebied van GGD Limburg-Noord telt 18,08 besmettingen per 100.000 inwoners; in de regio van GGD Zuid-Limburg ligt dat met 14,23 besmettingen per 100.000 inwoners niet veel lager. Voerendaal is opvallend genoeg de gemeente waar de meeste mensen besmet zijn geraakt: 48,11 besmettingen per 100.000 inwoners. Venlo komt met 41,26 besmettingen per 100.000 inwoners op plek twee en Peel en Maas (27,64 besmettingen per 100.000 inwoners) op drie.

Afgelopen week is in Limburg één persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat sterfgeval werd gemeld in Venlo. Vorige week werden er vijf sterfgevallen in Limburg gemeld. Het aantal coronapatiënten dat de afgelopen zeven dagen werd opgenomen in het ziekenhuis staat op drie, tegen vijf opnames een week eerder.

Landelijke cijfers
Ook landelijk is er een daling te zien in het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week wel iets langzamer naar beneden dan in de weken daarvoor. In totaal werden 4208 mensen positief getest, 26 procent minder dan een week eerder, zo blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Wel namen meer mensen het coronavirus mee vanuit het buitenland, zoals Spanje en Portugal. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen. De cijfers melden niet hóe ze besmet zijn geraakt. Het is dus niet duidelijk of ze daar in contact zijn geweest met toeristen uit Groot-Brittannië, waar veel mensen besmet zijn met de Delta-variant.

Uit de laatste RIVM-cijfers blijkt dat nog maar 3,2 procent van de coronatesten die mensen bij de GGD lieten afnemen positief uitviel. Dat was een week eerder 4,3 procent. Het aantal ziekenhuisopnames halveerde, tot 82 in een hele week. Van deze patiënten waren er 17 zo ziek dat ze op de intensive care belandden. Het RIVM noteerde afgelopen week 15 coronagerelateerde sterfgevallen, tegen 17 in de week daarvoor.

R-getal
Volgens berekeningen van het RIVM ligt het reproductiegetal op 0,76, dus iedere 100 mensen die het virus oplopen, besmetten nu gemiddeld 76 anderen. Dat is weer iets minder dan vrijdag, toen het reproductiegetal op 0,79 stond. Het cijfer maakt nog eens extra duidelijk dat de pandemie aan het uitdoven is. Overigens kijkt het RIVM twee weken terug in de tijd om het reproductiegetal te bepalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen