Een dalende omzet van pomphouders vanwege de accijnsverhoging op brandstof hoort bij het ondernemersrisico, dat zegt Hans Kasper zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.
Kasper is hoogleraar marketing aan de Universiteit Maastricht en directeur van onderzoeksbureau Etil. "Het zijn maatregelen van een overheid die geld nodig heeft. Daar hebben we mee te leven."
Verhoging op accijnzen
Sinds de verhoging van de accijnzen op lpg en diesel, tanken Limburgse automobilisten massaal in België en Duitsland. Dinsdag dient in Den Haag het kort geding dat twee gedupeerde pomphouders - een van hen uit Kelpen-Oler - hebben aangespannen tegen de Staat.
'Een noodkreet' volgens Ilmar Woldring, bestuurder van MKB-Limburg. Hij vindt dat de pomphouders onrechtvaardig en onrechtmatig worden behandeld door de politiek.
Te gek voor woorden
"De maatregel moet worden teruggedraaid. Het brandstof-gedeelte kost de pomphouders alleen maar geld, en nu keldert ook de omzet van hun goedlopende shop. Dit is te gek voor woorden."
De MKB’er pleit voor harmonisatie van btw en accijnzen op Europees niveau.
Tanken over de grens
Econoom Kasper begrijpt de sores van de pomphouders maar wijst erop dat mensen een verstandige en rationale beslissing nemen door over de grens te tanken.
"Als een supermarkt binnen Nederland goedkoper is, ga je daar ook boodschappen doen. Toen jaren geleden diesel in Limburg goedkoper was, kwamen buitenlanders hier tanken. Ik heb toen niemand gehoord over onrechtmatig verkregen inkomsten."