Overslaan en naar de inhoud gaan

Dalende lijn coronabesmettingen in Limburg

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 16:47

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Limburg is afgelopen week gedaald. In totaal kregen 2474 Limburgers een positieve uitslag na een coronatest, minder dan de 3074 van een week eerder.

Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van dinsdag.

Limburg op drie
Vergeleken met het aantal inwoners komt onze provincie de afgelopen week uit op 221,45 positieve tests per 100.000 inwoners, waarmee Limburg op nummer drie staat in de landelijke cijfers. Plek twee is voor Noord-Brabant (240,58 besmettingen per 100.000 inwoners) en Noord-Holland (260,21 besmettingen per 100.000 inwoners) is koploper.

Verschil
Er is wel duidelijk een verschil te zien tussen het noorden en het zuiden. Het verzorgingsgebied van GGD Zuid-Limburg telde de afgelopen week 231,44 besmettingen per 100.000 inwoners. In Noord-Limburg ligt dat beduidend lager met 209,99 besmettingen per 100.000 inwoners. Het is niet bekend waarom het aantal in Zuid-Limburg hoger ligt dan in het noorden.

Als we op gemeenteniveau kijken zijn in Voerendaal naar verhouding de meeste mensen besmet geraakt: 433,00 per 100.000 inwoners. Beesel (326,34), Valkenburg aan de Geul (323,96), Meerssen (318,61) en Gulpen-Wittem (296,28) volgen.

Afgelopen week zijn in Limburg twee personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Die sterfgevallen werden gemeld in Maastricht en Maasgouw. Het aantal coronapatiënten dat de afgelopen zeven dagen werd opgenomen in het ziekenhuis staat op twaalf.

Landelijke cijfers
Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein. In de afgelopen week registreerde het RIVM 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

Het weekrapport bevestigt nog eens dat het aantal ziekenhuisopnames afgelopen week landelijk wel fors is gestegen. Die toename is nog het gevolg van de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand. Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 538 patiënten met Covid-19 opgenomen, van wie 115 op intensivecareafdelingen. Dat zijn ruim tweeënhalf keer zoveel opnames als een week eerder werden gerapporteerd.

Toename begin juli
De grote toename van de besmettingen aan het begin van juli volgde op verregaande versoepelingen. In het nachtleven en op feestjes en festivals ontstonden grote clusters, ondanks het systeem met toegangstesten dat voor honderden miljoenen euro's is opgetuigd om de verspreiding van het virus te voorkomen. Enige tijd nadat het demissionair kabinet diverse versoepelingen terugdraaide, vooral voor het uitgaansleven, begonnen de cijfers weer te dalen. Tegelijkertijd werden ook steeds meer mensen gevaccineerd tegen het virus. In totaal zijn nu 20.129.431 prikken gezet, meldt het RIVM.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen