Overslaan en naar de inhoud gaan

Dalende cijfers? Dan gaan sportscholen en pretparken open

Geplaatst opdinsdag 11 mei 2021 - 19:38

Bij dalende besmettingscijfers wordt de tweede stap in het openingsplan van het demissionair kabinet in gang gezet en wordt een aantal versoepelingen ingevoerd.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen bekendgemaakt.

Sporten in binnenruimtes en buiten
Als de daling in het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames deze week aanhoudt, wordt er maandag 17 mei gekeken of versoepelingen mogelijk zijn. Dat zou betekenen dat er vanaf woensdag 19 mei weer binnen gesport mag worden, dat geldt ook voor binnenzwembaden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal twee personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.

De persconferentie is hier terug te kijken

Regels voor buitensporten worden verruimd. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen weer in groepsverband sporten. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand.

Doorstroomlocaties in buitenlucht
Dierentuinen, pretparken en speeltuinen mogen dan ook weer bezoekers ontvangen, maar alleen buiten. Dat betekent dat binnenachtbanen niet in gebruik kunnen worden genomen. Naast deze doorstroomlocaties in de buitenlucht zijn leerlingen op onder meer muziekscholen zelfs welkom. Daarnaast is er goed nieuws voor sekswerkers: zij mogen de deuren openen. Tenslotte kunnen openluchtmusea, beeldentuinen, openluchtmonumenten en buitenlocaties voor podiumkunsten weer open.

Ontbijten en dineren op het terras
Verder komt er meer ruimte voor buitenhoreca: terrassen kunnen van 6:00 tot 20:00 uur mensen ontvangen. Een koffie in de ochtend en uiteten in de avond is dan weer mogelijk. De terrassen zijn al sinds 28 april open, maar alleen van 12:00 tot 18:00 uur.

'We willen geen fouten maken'
Als de cijfers tegenzitten de komende dagen, dan trekt het demissionair kabinet aan de noodrem en dan gaat het versoepelen woensdag niet door. "Mocht het onverhoopt toch tegenvallen, dan zullen we maandag alsnog op de pauzeknop drukken. We denken niet dat het zover zal komen, maar we moeten er wel rekening mee houden. We willen zo vlak voor de finish geen fouten maken die ons op achterstand kunnen zetten. We zijn op weg naar een hopelijk mooie zomer, dankzij de vaccinaties", aldus Rutte.

Reizen
Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Jonge verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen