Overslaan en naar de inhoud gaan

Dagvaarding: Van Rey ronselde tientallen stemmen

Geplaatst opdonderdag 15 januari 2015 - 11:54

In de dagvaarding tegen oud-wethouder Jos van Rey staan ook meer bijzonderheden over de verkiezingsfraude die hem ten laste wordt gelegd.

Van Rey zou bij diverse verkiezingen tientallen volmachtstemmen op onrechtmatige wijze hebben verkregen en laten uitbrengen.

Offermanns
De dagvaarding bevat ook de verdenking dat Van Rey vertrouwelijke informatie lekte naar twee partijgenoten die in 2012 solliciteerden naar het burgemeesterschap van Roermond.

Eén van hen, Ricardo Offermanns, destijds burgemeester van Meerssen, werd voor het aanvaarden van die geheime informatie vorig jaar veroordeeld tot een werkstraf. Hij heeft hiertegen beroep aangetekend.

Zwijnenberg en Straus
Ook Vincent Zwijnenberg, in die tijd net als Van Rey wethouder van Roermond, kreeg vertrouwelijke info. Hij geldt niet als verdachte. Het OM verwijt Van Rey ook dat hij een of meer namen van andere sollicitanten heeft gelekt aan onder anderen het Roermondse Tweede-Kamerlid Karin Straus, maar ook aan VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Afgeluisterd
Dat laatste zou in het najaar van 2012 telefonisch zijn gebeurd. Van Rey’s telefoons werden afgeluisterd, maar door een technische storing is uitgerekend het gesprek met Teeven niet opgenomen. Van Rey wilde Teeven spreken over de kandidatuur van de Limburgse politiechef Bryan Rookhuijzen.

Teeven heeft voor de rechter-commissaris verklaard dat hij ten tijde van het telefoontje op de hoogte was van het feit dat er een justitieel onderzoek tegen Van Rey liep.

Reactie
Peer Szymkowiak, advocaat van Piet van Pol, ziet de rechtszaak met 'groot vertrouwen' tegemoet: "De dagvaarding bevat niets nieuws onder de zon. Van omkoping is geen sprake, dat is gemakkelijk te ontzenuwen. Het Openbaar Ministerie doet net alsof er geen vriendschap van meer dan dertig jaar bestaat tussen Van Pol en Van Rey."

Gitte Stevens, raadsvrouwe van Jos van Rey, laat weten haar commentaar te bewaren voor de zitting op dinsdag 20 januari.

Lees ook:
- Justitie: Van Rey liet zich voor een ton omkopen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
LIVE: Van Rey staat terecht voor verkiezingsfraude
Jos van Rey
Van Rey: 'Onderzoek loopt al veel langer'
Nog altijd slapeloze nachten voor Van Rey na veroordeling
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen