Overslaan en naar de inhoud gaan

Dagopvang daklozen Maastricht tot eind 2021 gegarandeerd

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 18:40

De gemeente Maastricht en het Leger des Heils hebben overeenstemming bereikt over de dagopvang voor daklozen en verslaafden in de stad. Daarmee is die in ieder geval tot eind 2021 gegarandeerd.

Dat laat wethouder Anita Bastiaans weten aan de Maastrichtse gemeenteraad.

Verbaasd
Vlak voor Kerst meldde de gemeente dat het Leger des Heils had aangegeven de dagbesteding vanaf maart 2021 niet meer aan te kunnen bieden, omdat het niet binnen het beschikbare budget paste. Het Leger des Heils was op haar beurt verbaasd over die uitspraak en zei dat het juist de gemeente was die de keuze had gemaakt de dagopvang te sluiten.

De discussie zorgde voor ophef in de stad en de gemeenteraad, die Bastiaans opdroeg met een oplossing te komen. De wethouder is vervolgens met het Leger in gesprek gegaan om te kijken waar nog mogelijkheden lagen. "Hoe dan ook gaat het niet zo zijn dat Maastricht straks geen dagopvang meer heeft", liet ze destijds aan L1 weten.

Lees ook: Problemen Maastricht: 'Geen dagopvang van Leger des Heils'

Budget
Die mogelijkheden zijn gevonden binnen het bestaande budget, laat Bastiaans weten: 'Daardoor kan het Leger des Heils toch tot eind 2021 binnen het beschikbare subsidiebudget uitvoering geven aan de dag- en nachtopvang.'

Een van de redenen is dat er minder personeel nodig is nu de nachtopvang door de coronacrisis tijdelijk in de voormalige gevangenis Overmaze gevestigd is. Zou de nachtopvang dit jaar nog terugkeren naar de locatie Singel 9 in het centrum van Maastricht, dan neemt het Leger des Heils de extra personele kosten voor eigen rekening, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. Ook zal het Leger des Heils extra budget via een fondsenwervingsactie bij elkaar proberen te brengen.

Lees ook: Leger des Heils: 'Maastricht schrapt dagopvang, niet wij'

Woningen
Op de langere termijn willen zowel de gemeente als het Leger dat daklozen sneller een eigen woonplek toegewezen krijgen. "Vroeger zag je dat daklozen vooral verslaafden waren, maar tegenwoordig hebben we te maken met economische daklozen. Dat vraagt om een andere aanpak. Stop je veel mensen met verschillende soorten problemen bij elkaar, dan creëer je problemen. We willen mensen nu sneller een huis bieden, want iedereen verdient een thuis", zei Bastiaans eind december.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen