Overslaan en naar de inhoud gaan

Dagennorm Vrijthof: Kermis verplaatsen voor Rieu geen optie

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 6:29

De kermis van het Vrijthof in Maastricht naar een andere locatie in de stad verplaatsen is geen optie. Volgens een gemeentewoordvoerder is de tiendaagse Servaaskermis een vast evenement op het historische stadsplein.

Bovendien kan het evenement vanuit historisch oogpunt ook niet naar een andere plek verkassen. "De kermis is verbonden aan de Sint Servaasbasiliek. Verplaatsen is dus niet mogelijk", zegt de woordvoerder.

Lees ook: Bewoners centrum Maastricht: verplaats kermis voor Rieu

Eenmalige verplaatsing
Buurtnetwerk Binnenstad had het idee geopperd om de kermis eenmalig naar een andere plek in de stad te verplaatsen. Als alternatieven werden het Frontenpark, het Sphinxkwartier of de Groene Loper voorgesteld. Op deze manier zouden André Rieu en Magisch Maastricht langer gebruik kunnen maken van het Vrijthof. Op het Vrijthof geldt sinds jaar en dag een zestigdagennorm. Die norm is vastgesteld om het aantal evenementen op het plein binnen de perken te houden. Vanwege de coronacrisis voelt het stadsbestuur er wel iets voor om in 2021 uit te gaan van 71 dagen. Dan kan Magisch Maastricht drie dagen langer duren en dan heeft André Rieu acht extra speeldagen. Vanwege de coronapandemie kunnen deze activiteiten in 2020 niet doorgaan.

Lees ook: Compensatie coronaverlies: Rieu wil extra Vrijthofconcerten

Het verplaatsen van de kermis is volgens de gemeentewoordvoerder niet alleen vanuit historisch oogpunt niet mogelijk. Andere locaties kunnen de zware attracties ook niet dragen. "Daarnaast ligt er al een toezegging voor de kermis in 2021", aldus de zegsman.

Plezier
De gemeenteraad buigt zich op 6 oktober over de eenmalige uitbreiding van de zestigdagennorm. Stichting Centrummanagement Maastricht heeft eerder al in een brief aan het college en de gemeenteraad laten weten voorstander te zijn van het eenmalig uitbreiden van de zestigdagennorm. Het ondernemersplatform geeft aan dat het de negatieve economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in 2020 enigszins verzacht, dat het goed is voor de plaatselijke werkgelegenheid en dat bewoners plezier beleven aan de elf extra dagen op het Vrijthof.

Belangen bewoners ondergeschikt
De PvdA in de gemeenteraad van Maastricht denkt hier anders over. De sociaaldemocraten zijn tegen een eenmalige uitbreiding. "Het kan niet zo zijn dat de belangen van de bewoners ondergeschikt worden gemaakt aan de economische belangen van André Rieu", aldus de PvdA.

Lees ook: PvdA Maastricht tegen uitbreiding dagennorm Vrijthof

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen