Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dagelijks Limburgse bedrijven getroffen door cybercrime'

Geplaatst opmaandag 2 maart 2020 - 18:01

Niet alleen grote instellingen zoals de universiteit in Maastricht of onderwijsstichting LVO zijn de dupe van cybercriminelen die de systemen kapen. Ook kleine bedrijven en zzp'ers zijn dagelijks het slachtoffer.

"En dan heb je een groot probleem", vertelt ondernemer Natascha Rouette.

Ransomware
Rouette heeft een mediabedrijf in Sittard. Op een gegeven moment kreeg ze te horen dat de systemen waren gehackt. "We hebben pas achteraf kunnen concluderen dat het een mailtje is geweest waar iemand op heeft geklikt. Niet van echt te onderscheiden, heel geraffineerd. We waren op onze hoede en toch overkwam het ons", vertelt Rouette.

Infographic: L1

Zwijgen
Rouette is een van de weinige MKB'ers die haar verhaal wil vertellen, want de meeste ondernemers willen het zo goed mogelijk verborgen houden als ze het slachtoffer zijn van een hack. "Op zich logisch, want de imagoschade kan gigantisch zijn. En mensen schamen zich. Dan noemen ze het een computerstoring, maar op de achtergrond speelt veel meer," vertelt Nick Raedts, specialist bij het bedrijf Digitale Opsporing in Horst.

Backup
Als bestanden eenmaal zijn gegijzeld, is het de hackers meestal om geld te doen. "Wij adviseren om nooit te betalen", vertelt Raedts. "Maar als je geen goede backup hebt en afhankelijk bent van je systemen, dan heb je geen keus."

Onderhandelen
Dan helpt het volgens Raedts wel om te onderhandelen. "Want ik heb het al meegemaakt dat hackers honderdduizend euro vroegen, maar uiteindelijk genoegen namen met twintigduizend."

Beperkt
Uiteindelijk was Rouette blij dat de schade beperkt bleef tot 'slechts' een paar duizend euro. "En dan waren we er nog vroeg bij. Dus het had veel erger kunnen uitpakken."

Begrip
"Ik heb ervoor gekozen om gewoon eerlijk en open met mijn klanten te communiceren en te vertellen dat we waren gehackt." Rouette snapt dat niet elk bedrijf dat kan doen. "Als je gevoelige informatie hebt, dan wil je niet met je klanten delen dat die gegevens zijn gehackt. Maar ik kreeg heel veel begrip. Want niks menselijks is ons vreemd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen