Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dagelijks Limburgse bedrijven getroffen door cybercrime'

Geplaatst opmaandag 2 maart 2020 - 18:01

Niet alleen grote instellingen zoals de universiteit in Maastricht of onderwijsstichting LVO zijn de dupe van cybercriminelen die de systemen kapen. Ook kleine bedrijven en zzp'ers zijn dagelijks het slachtoffer.

"En dan heb je een groot probleem", vertelt ondernemer Natascha Rouette.

Ransomware
Rouette heeft een mediabedrijf in Sittard. Op een gegeven moment kreeg ze te horen dat de systemen waren gehackt. "We hebben pas achteraf kunnen concluderen dat het een mailtje is geweest waar iemand op heeft geklikt. Niet van echt te onderscheiden, heel geraffineerd. We waren op onze hoede en toch overkwam het ons", vertelt Rouette.

Infographic: L1

Zwijgen
Rouette is een van de weinige MKB'ers die haar verhaal wil vertellen, want de meeste ondernemers willen het zo goed mogelijk verborgen houden als ze het slachtoffer zijn van een hack. "Op zich logisch, want de imagoschade kan gigantisch zijn. En mensen schamen zich. Dan noemen ze het een computerstoring, maar op de achtergrond speelt veel meer," vertelt Nick Raedts, specialist bij het bedrijf Digitale Opsporing in Horst.

Backup
Als bestanden eenmaal zijn gegijzeld, is het de hackers meestal om geld te doen. "Wij adviseren om nooit te betalen", vertelt Raedts. "Maar als je geen goede backup hebt en afhankelijk bent van je systemen, dan heb je geen keus."

Onderhandelen
Dan helpt het volgens Raedts wel om te onderhandelen. "Want ik heb het al meegemaakt dat hackers honderdduizend euro vroegen, maar uiteindelijk genoegen namen met twintigduizend."

Beperkt
Uiteindelijk was Rouette blij dat de schade beperkt bleef tot 'slechts' een paar duizend euro. "En dan waren we er nog vroeg bij. Dus het had veel erger kunnen uitpakken."

Begrip
"Ik heb ervoor gekozen om gewoon eerlijk en open met mijn klanten te communiceren en te vertellen dat we waren gehackt." Rouette snapt dat niet elk bedrijf dat kan doen. "Als je gevoelige informatie hebt, dan wil je niet met je klanten delen dat die gegevens zijn gehackt. Maar ik kreeg heel veel begrip. Want niks menselijks is ons vreemd."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen