Overslaan en naar de inhoud gaan

Dag van de waarheid voor Frans Timmermans

Geplaatst opzondag 30 juni 2019 - 10:39

De invulling van Europese topfuncties staat zondagavond opnieuw op het programma van de regeringsleiders van de EU-landen. Dan moet ook duidelijk worden of Heerlenaar Frans Timmermans de machtigste man van Europa wordt, namelijk de voorzitter van de Europese Commissie.

Tien dagen geleden kwamen ze er tijdens een diner in Brussel niet uit. Het is de bedoeling dat het nu wel lukt. Zo nodig gaan ze maandag verder aan de ontbijttafel.

Merkel
De kans dat Europees Commissievoorzitter Juncker wordt opgevolgd door zijn rechterhand Frans Timmermans lijkt te zijn toegenomen. Bondskanselier Merkel zou zich er volgens Duitse media bij hebben neergelegd dat zijn belangrijkste concurrent, de christendemocratische Manfred Weber, het niet wordt. Zij had het zaterdag over een mogelijke oplossing rond de beide 'Spitzenkandidaten'.

Puzzel
Een aantal Oost-Europese landen waaronder Polen en Hongarije zien de Nederlander echter niet zitten. EU-president Tusk is bereid het op een stemming te laten aankomen. Er moet een evenwichtige puzzel worden gelegd. Ook voor Tusk, EU-buitenlandchef Mogherini en ECB-voorzitter Draghi moet een opvolger worden gevonden. "Het is vreselijk ingewikkeld", zei Rutte de vorige keer.

Diner
Het informele diner gaat om 18:30 uur van start. Een half uur daarvoor wisselen de leiders van gedachten met Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement. Dat moet instemmen met de kandidaat die de leiders voordragen. Het parlement staat erop dat het iemand wordt die campagne heeft gevoerd voor het commissievoorzitterschap, maar ook daar is tot nu toe geen meerderheid voor Timmermans of Weber.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen