Overslaan en naar de inhoud gaan

Dag des oordeels voor Van Rey, Van Pol en Schreurs

Geplaatst opdinsdag 12 juli 2016 - 5:15

Jos van Rey, Piet van Pol en Tilman Schreurs krijgen dinsdag van de rechtbank in Rotterdam te horen of en hoe zwaar hun aanklachten worden aangerekend.

Met dat oordeel wordt dan tevens een lijn getrokken in het grijs gebied tussen corruptie en belangenverstrengeling aan de ene kant, en een informeel openbaar bestuur aan de andere kant. "Het is niet Jos van Rey die hier terechtstaat, maar de hele manier waarop we Roermond uit het slop hebben getrokken", zei Van Rey tijdens een van de vele zittingsdagen in de rechtbank in Rotterdam.

Bestuurscultuur
Oud-wethouder en VVD-prominent Jos van Rey hoorde de zwaarste eis. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet Van Rey twee jaar de cel in, en mag hij drie jaar lang geen functie uitoefenen als openbaar bestuurder. Omdat, zo vindt het OM, hij verantwoordelijk is voor een "bestuurscultuur van vriendjespolitiek, waar dingen onderling geregeld worden en waar het democratisch beslissingsproces verworden is tot een toneelstukje waarvan maar weinigen doorhebben dat het wordt opgevoerd."

Lees ook: Wanneer wordt het corruptie? op De Limburger.nl

Cel- en werkstraf
Projectontwikkelaar Piet van Pol hangt een zelfde celstraf boven het hoofd. Van Pol kreeg van zijn vriend, plaatsgenoot en politicus Van Rey opdrachten en zakelijke informatie in ruil voor etentjes, luxe reizen en donaties aan zijn campagnebedrijf. Tenminste, dat is de lezing van het OM. Maar hoe kunnen etentjes of reisjes van vrienden eigenlijk gezien worden als omkoping, vroeg de verdediging zich steeds af.

De eis tegen oud-wethouder Tilman Schreurs is er een voor 180 uur werkstraf, en een verbod op een openbaar bestuursfunctie voor de duur van twee jaar.

Live te volgen
De uitspraak is om 15:00 uur. De zitting is live te volgen via een liveblog en livestream op 1Limburg. L1 zendt de uitspraak vanaf 14:45 live uit. Op Limburger.nl vind je direct na de uitspraak achtergronden.

Lees hier alle eerdere berichten over Jos van Rey.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
Rechtbank Rotterdam buigt zich over Van Rey
Proces-Van Rey: Gezellig naar de vastgoedbeurs
LIVE: Rechtbank kijkt naar vastgoedprojecten Van Rey
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen