Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dader dubbele moord als tiener misbruikt in internaat

Geplaatst opzaterdag 6 augustus 2016 - 6:05

De man die tot 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de dood van Tjeu Hölzken en Alda Stienen is als tiener seksueel misbruikt.

Dat heeft de advocaat van Chris D. (50) uit Weert bevestigd tegenover De Limburger.

25.000 euro
D. werd seksueel misbruikt in jongensinternaat De Widdonck in Heibloem. Zijn advocaat wil nu dat veroordeling van zijn cliënt in de zaak Alda Stienen opnieuw bekeken wordt. Hij meent dat daar reden toe is omdat het Schadefonds Geweldsmisdrijven de klacht over misbruik eind jaren zeventig heeft erkend. Het fonds heeft Chris D. recent een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend.

Nieuw licht
Van
Berge Henegouwen heeft zich tot de Hoge Raad gewend, omdat inmiddels ook vast is komen te staan dat D. lijdt aan een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) als gevolg van het misbruik. Dat nu erkend wordt dat D. in zijn tienerjaren is misbruik, kan een nieuw licht op de zaak van zijn cliënt.

Geen celstraf
D. is destijds 'slechts' verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Met de informatie van nu, zou hij wellicht volledig ontoerekeningsvatbaar bevonden zijn. Chris D. had dan geen celstraf gekregen. Hij zou dan direct naar een tbs-kliniek zijn gegaan. D. heeft in totaal zestien jaar achter de tralies gezeten. Hij wordt nu in een tbs-kliniek behandeld.

Doodgestoken
D. kreeg voor het doodsteken in 2000 van
Alda Stienen (54 jaar) in Leveroy in hoger beroep achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. In 1992 had D. in Weert al de 53-jarige Tjeu Hölzken doodgestoken. Daar kreeg hij zeven jaar voor.

Antwoorden
"
We kunnen niets meer terugdraaien. De daden niet, en de uitgezeten straf niet. Maar met de wetenschap van nu zouden de antwoorden op oude vragen wel eens heel anders kunnen zijn. Dat kan voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor mijn cliënt van belang zijn", zegt Sjoerd van Berge Henegouwen.

'Wat was er mis in Chris bovenkamer?’ In De Limburger van zaterdag een uitgebreid verhaal over D. en zijn daden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Opnieuw tbs geëist in Weertse zorgmoord
Ook in beroep tbs voor zorgmoord Weert
Werkstraf voor familielid van politiemol
Tientallen zakken hennepafval gevonden in Leveroy
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1

Meest gelezen