Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dader dubbele moord als tiener misbruikt in internaat

Geplaatst opzaterdag 6 augustus 2016 - 6:05

De man die tot 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de dood van Tjeu Hölzken en Alda Stienen is als tiener seksueel misbruikt.

Dat heeft de advocaat van Chris D. (50) uit Weert bevestigd tegenover De Limburger.

25.000 euro
D. werd seksueel misbruikt in jongensinternaat De Widdonck in Heibloem. Zijn advocaat wil nu dat veroordeling van zijn cliënt in de zaak Alda Stienen opnieuw bekeken wordt. Hij meent dat daar reden toe is omdat het Schadefonds Geweldsmisdrijven de klacht over misbruik eind jaren zeventig heeft erkend. Het fonds heeft Chris D. recent een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend.

Nieuw licht
Van
Berge Henegouwen heeft zich tot de Hoge Raad gewend, omdat inmiddels ook vast is komen te staan dat D. lijdt aan een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) als gevolg van het misbruik. Dat nu erkend wordt dat D. in zijn tienerjaren is misbruik, kan een nieuw licht op de zaak van zijn cliënt.

Geen celstraf
D. is destijds 'slechts' verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Met de informatie van nu, zou hij wellicht volledig ontoerekeningsvatbaar bevonden zijn. Chris D. had dan geen celstraf gekregen. Hij zou dan direct naar een tbs-kliniek zijn gegaan. D. heeft in totaal zestien jaar achter de tralies gezeten. Hij wordt nu in een tbs-kliniek behandeld.

Doodgestoken
D. kreeg voor het doodsteken in 2000 van
Alda Stienen (54 jaar) in Leveroy in hoger beroep achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. In 1992 had D. in Weert al de 53-jarige Tjeu Hölzken doodgestoken. Daar kreeg hij zeven jaar voor.

Antwoorden
"
We kunnen niets meer terugdraaien. De daden niet, en de uitgezeten straf niet. Maar met de wetenschap van nu zouden de antwoorden op oude vragen wel eens heel anders kunnen zijn. Dat kan voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor mijn cliënt van belang zijn", zegt Sjoerd van Berge Henegouwen.

'Wat was er mis in Chris bovenkamer?’ In De Limburger van zaterdag een uitgebreid verhaal over D. en zijn daden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Opnieuw tbs geëist in Weertse zorgmoord
Ook in beroep tbs voor zorgmoord Weert
Werkstraf voor familielid van politiemol
Tientallen zakken hennepafval gevonden in Leveroy
Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen