Overslaan en naar de inhoud gaan

Dader dubbele moord als tiener misbruikt in internaat

Geplaatst opzaterdag 6 augustus 2016 - 6:05

De man die tot 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de dood van Tjeu Hölzken en Alda Stienen is als tiener seksueel misbruikt.

Dat heeft de advocaat van Chris D. (50) uit Weert bevestigd tegenover De Limburger.

25.000 euro
D. werd seksueel misbruikt in jongensinternaat De Widdonck in Heibloem. Zijn advocaat wil nu dat veroordeling van zijn cliënt in de zaak Alda Stienen opnieuw bekeken wordt. Hij meent dat daar reden toe is omdat het Schadefonds Geweldsmisdrijven de klacht over misbruik eind jaren zeventig heeft erkend. Het fonds heeft Chris D. recent een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend.

Nieuw licht
Van
Berge Henegouwen heeft zich tot de Hoge Raad gewend, omdat inmiddels ook vast is komen te staan dat D. lijdt aan een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) als gevolg van het misbruik. Dat nu erkend wordt dat D. in zijn tienerjaren is misbruik, kan een nieuw licht op de zaak van zijn cliënt.

Geen celstraf
D. is destijds 'slechts' verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Met de informatie van nu, zou hij wellicht volledig ontoerekeningsvatbaar bevonden zijn. Chris D. had dan geen celstraf gekregen. Hij zou dan direct naar een tbs-kliniek zijn gegaan. D. heeft in totaal zestien jaar achter de tralies gezeten. Hij wordt nu in een tbs-kliniek behandeld.

Doodgestoken
D. kreeg voor het doodsteken in 2000 van
Alda Stienen (54 jaar) in Leveroy in hoger beroep achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. In 1992 had D. in Weert al de 53-jarige Tjeu Hölzken doodgestoken. Daar kreeg hij zeven jaar voor.

Antwoorden
"
We kunnen niets meer terugdraaien. De daden niet, en de uitgezeten straf niet. Maar met de wetenschap van nu zouden de antwoorden op oude vragen wel eens heel anders kunnen zijn. Dat kan voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor mijn cliënt van belang zijn", zegt Sjoerd van Berge Henegouwen.

'Wat was er mis in Chris bovenkamer?’ In De Limburger van zaterdag een uitgebreid verhaal over D. en zijn daden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Opnieuw tbs geëist in Weertse zorgmoord
Ook in beroep tbs voor zorgmoord Weert
Werkstraf voor familielid van politiemol
chemisch afval stockfoto (21 dec 2019)
Celstraf voor afvalsjoemelaar uit Nederweert
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen