Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil noodfonds voor culturele sector vanwege coronavirus

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 20:41

D66 in het Limburgs Parlement wil dat de provincie een fonds gaat oprichten om culturele instellingen te ondersteunen die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis.

Volgens statenlid Marlou Jenneskens heeft de crisis zware consequenties voor de culturele sector omdat voorstellingen niet door kunnen gaan en er dus ook geen inkomsten zijn.

Dansfestival
In een statencommissie verwees zij onder meer naar Toneelgroep Maastricht. “Die heeft aangegeven op zeer korte termijn in zwaar weer te komen. En het Euregionale dansfestival schrit_tmacher heeft te maken met een regelrechte strop”, zo zei zij.

Culturele sector
Tegelijk had Jenneskens het ook over kleinere instellingen zoals het Odapark in Venray en de zelfstandige ZZP’ers die hard worden geraakt. “Want in de Limburgse culturele sector staat bijna niemand onder contract”.

Gedeputeerde Robert Housmans (PVV) antwoordde dat het provinciebestuur bekijkt wat het kan doen, in samenhang met de aanpak van het Rijk.

Subsidie
Hij kondigde wel aan dat de betalingen aan culturele instellingen die per maand of per kwartaal subsidie krijgen, naar voren kunnen worden gehaald. “Dat kan in ieder geval”, aldus Housmans.

Hoogtepunt
Fractievoorzitter René Claassen van de PVV vond een noodfonds voor de cultuursector voorbarig. “Ik ben verbaasd hoe hier al wordt voorgesorteerd. Er komen misschien grotere noden in heel andere sectoren aan. Want de coronacrisis is mogelijk nog zeker niet op haar hoogtepunt”, zo betoogde Claassen.

Enquête
De belangenorganisatie Cultuur in Bedrijf Limburg (CiBL) is inmiddels met een enquête bezig onder de Limburgse culturele instellingen over de gevolgen van de coronacrisis.

Rap tempo
Die moet duidelijk maken waar de nood het hoogst is en wat de problemen op korte en middellange termijn zijn. Zeventig procent van de instellingen heeft al gereageerd. Volgens CiBL blijkt daaruit dat de sector in rap tempo enorme verliezen leidt. “Het is heftig.”

Zaterdag verwacht de organisatie de exacte resultaten van de enquête te kunnen presenteren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen