Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil noodfonds voor culturele sector vanwege coronavirus

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 20:41

D66 in het Limburgs Parlement wil dat de provincie een fonds gaat oprichten om culturele instellingen te ondersteunen die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis.

Volgens statenlid Marlou Jenneskens heeft de crisis zware consequenties voor de culturele sector omdat voorstellingen niet door kunnen gaan en er dus ook geen inkomsten zijn.

Dansfestival
In een statencommissie verwees zij onder meer naar Toneelgroep Maastricht. “Die heeft aangegeven op zeer korte termijn in zwaar weer te komen. En het Euregionale dansfestival schrit_tmacher heeft te maken met een regelrechte strop”, zo zei zij.

Culturele sector
Tegelijk had Jenneskens het ook over kleinere instellingen zoals het Odapark in Venray en de zelfstandige ZZP’ers die hard worden geraakt. “Want in de Limburgse culturele sector staat bijna niemand onder contract”.

Gedeputeerde Robert Housmans (PVV) antwoordde dat het provinciebestuur bekijkt wat het kan doen, in samenhang met de aanpak van het Rijk.

Subsidie
Hij kondigde wel aan dat de betalingen aan culturele instellingen die per maand of per kwartaal subsidie krijgen, naar voren kunnen worden gehaald. “Dat kan in ieder geval”, aldus Housmans.

Hoogtepunt
Fractievoorzitter René Claassen van de PVV vond een noodfonds voor de cultuursector voorbarig. “Ik ben verbaasd hoe hier al wordt voorgesorteerd. Er komen misschien grotere noden in heel andere sectoren aan. Want de coronacrisis is mogelijk nog zeker niet op haar hoogtepunt”, zo betoogde Claassen.

Enquête
De belangenorganisatie Cultuur in Bedrijf Limburg (CiBL) is inmiddels met een enquête bezig onder de Limburgse culturele instellingen over de gevolgen van de coronacrisis.

Rap tempo
Die moet duidelijk maken waar de nood het hoogst is en wat de problemen op korte en middellange termijn zijn. Zeventig procent van de instellingen heeft al gereageerd. Volgens CiBL blijkt daaruit dat de sector in rap tempo enorme verliezen leidt. “Het is heftig.”

Zaterdag verwacht de organisatie de exacte resultaten van de enquête te kunnen presenteren.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen