Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil extra maatregelen na vliegincident Meerssen

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 22:46

D66 in de Tweede Kamer vindt dat het ministerie van Infrastructuur naar aanleiding van het vliegincident in Meerssen extra maatregelen moet nemen.

Die maatregelen moeten vliegtuigmaatschappijen stimuleren om hun schoonste, stilste en veiligste vliegtuigen in te zetten op routes van en naar Nederlandse luchthavens zoals Maastricht Aachen Airport, zo stelt D66-kamerlid Jan Paternotte in schriftelijke vragen. Aan welke maatregelen hij concreet denkt, is niet duidelijk.

Lees ook: Kamervragen over vliegtuigincident Meerssen

Vlootvernieuwing
Volgens Paternotte kunnen incidenten zoals in Meerssen vaker voorkomen als met oude vliegtuigen wordt gevlogen. "Deelt u de mening dat vlootvernieuwing daarom niet alleen van groot belang is in het kader van duurzaamheid en overlast voor omwonenden maar ook voor de veiligheid van die omwonenden bij de huidige aanvliegroutes?", zo luidt dan ook één van zijn vragen aan de minister.

Meerssen
Afgelopen zaterdag vond een ontploffing plaats in één van de motoren van een vrachtvliegtuig van het type Boeing 747. Daardoor verloor het net vanaf MAA vertrokken toestel onderdelen boven Meerssen. Naast beschadigde autos en daken, raakten twee personen lichtgewond. Het toestel dat op Bermuda geregistreerd staat en op weg was naar New York, week uit naar vliegveld Bierset bij Luik.

Uiterste leeftijdsdatum
Paternotte wil van de minster ook weten hoe oud het toestel precies is en of het klopt dat in de luchtvracht-sector langer met oude toestellen wordt doorgevlogen dan bij passagiersvluchten. "Mocht er een verband zijn tussen de leeftijd van het toestel en het incident, dan moet de minister zich in Europees verband sterk maken voor een soort uiterste leeftijdsdatum voor vliegtuigen", zo Paternotte.

Eerder stelde CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen al schriftelijke vragen over het vliegtuigincident in Meerssen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen