Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil een provinciaal woonbedrijf

Geplaatst opvrijdag 30 november 2018 - 22:02

D66 Limburg wil dat er een provinciaal woonbedrijf komt. Dat moet met name een einde maken aan het tekort van zo'n duizend huurwoningen in het zogeheten middensegment.

Die huurwoningen hebben een huur van 700 tot 1100 euro per maand.

Leningen
Het woonbedrijf moet leningen verstrekken aan beleggers en projectontwikkelaars om die huizen te bouwen. Het voorstel staat in een voorlopig verkiezingsprogramma van D66, Kies de Toekomst, voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart.

Krimp in Limburg
Volgens D66-gedeputeerde en lijsttrekker Hans Teunissen laten grote beleggers uit het westen van het land Limburg nu links liggen omdat ze bang zijn voor de gevolgen van de krimp. "Daar zijn wij niet bang voor. Daarom willen we via leningen dat patroon doorbreken. Via de huur kunnen beleggers en ontwikkelaars die leningen dan terugbetalen", aldus Teunissen.

School in beweging
Een tweede speerpunt in het verkiezingsprogramma noemt hij het stimuleren van gymnastiek en beweging op basisscholen. Daarvoor wil de partij sportverenigingen of studenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding inschakelen.

Groen
D66 wil ook dat er meer gebieden komen waar windmolens mogen worden gebouwd om de overgang naar duurzame energie te stimuleren. Nu is dat in een aantal gebieden niet mogelijk, vooral in Zuid-Limburg. Teunissen denkt vooral aan plekken langs de grens waar aan Duitse en Belgische kant al windmolens staan, zoals in Vetschau bij Bocholtz.

MBO'ers, fietspaden en herindeling
In het verkiezingsprogramma staat verder onder meer dat het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) nauwer bij de ontwikkeling van de vier campussen moet worden betrokken, dat er meer en bredere fietspaden moeten komen en dat herindeling in het uiterste geval geen taboe is.

Jongeren
D66 is ook voor een kindergouverneur of kindercollege dat jongeren meer zou moeten betrekken bij het provinciaal beleid. Verder moet er een provinciale onderscheiding voor jongeren komen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Vier zetels
D66 heeft momenteel vier zetels in het Limburgs Parlement. Teunissen rekent op basis van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van maart op hetzelfde aantal volgend jaar.

Op 15 december wordt het verkiezingsprogramma op een vergadering van D66-Limburg definitief vastgesteld

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen