Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 vindt dat Enexis kabels en leidingen moet vernieuwen

Geplaatst opzondag 9 oktober 2016 - 16:47

D66 in het Limburgs Parlement vindt dat netwerkbeheerder Enexis zijn kabels- en leidingennetwerk grondig moet vernieuwen.

Alleen zo zou het mogelijk zijn een volwaardige overstap te maken naar duurzame energie zoals zonne- en windenergie.

Initiatiefvoorstel
Statenlid Hans van Wageningen maakte op een ledenvergadering van D66-Limburg in Elsloo bekend dat de partij in het voorjaar van 2017 met een uitgewerkt initiatiefvoorstel komt. Volgens Van Wageningen is het huidige netwerk gebaseerd op een grote energiecentrale aan de ene kant en afnemers aan de andere kant.

Panelen en molens
Terwijl nieuwe energie in de huizen zelf zit via zonnepanelen of in het veld staat via windmolens.
Energie moet dan twee kanten op kunnen lopen en daar is het huidige netwerk niet op toegerust, aldus het D66-statenlid.

Niet veel meer
Als we dat niet veranderen, kunnen we niet veel meer zonne- en windenergie gebruiken dan we nu doen, zo hield hij de Limburgse D66-leden voor.
Enexis is eigendom van een aantal provincies en gemeenten. Zo bezit de provincie Limburg 16 procent van de aandelen en de Limburgse gemeenten 9,5 procent.

Invloed uitoefenen
"Het bedrijf staat dan ook niet onder de tucht van de markt, maar onder de tucht van de politiek", stelt Van Wageningen. En dus kunnen we als Limburgs Parlement rechtstreeks invloed uitoefenen op het beleid, is zijn boodschap. Daarbij sluit hij zeker niet uit dat de provincie meebetaalt aan de vernieuwing van het netwerk.

Heel terughoudend
Het
D66-statenlid vindt dat verantwoord omdat 'de toekomst aan de duurzame energie is'. Hij heeft ook de indruk dat Enexis zelf er de laatste tijd ook wat meer open voor staat. Tot voor kort waren ze heel terughoudend, zo vindt hij. In Limburg beheert Enexis 492 duizend gasaansluitingen en 550 duizend elektriciteitsaansluitingen.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Leon Vaessen lijsttrekker D66 Statenverkiezingen
D66-fractieleider tweede op voorlopige lijst
Van Wageningen (D66) keert terug in Limburgs Parlement
Teunissen deelt zorgen over samenwerking coalitie niet
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen