Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 Sittard-Geleen hoopt op stabiel bestuur

Geplaatst opvrijdag 5 juli 2019 - 18:38

D66 in de gemeenteraad van Sittard-Geleen hoopt dat de huidige politieke crisis ertoe leidt dat alle partijen er voortaan samen de schouders onder zetten om te zorgen dat er een stabiel bestuur komt.

“Want dat is wat deze stad nodig heeft”, aldus fractievoorzitter en oud-wethouder Bert Kamphuis.

Voorstel
De huidige coalitie lijkt haar flinterdunne meerderheid te verliezen nadat raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA met haar partij heeft gebroken. Aanleiding was het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad - inclusief DNA-fractievoorzitter Phil Boonen - tegen een voorstel stemde om opnieuw twee uur gratis parkeren in te voeren in het in zwaar weer verkerende centrum van Geleen.

Door één deur
Volgens D66-fractievoorzitter Kamphuis is het onderliggende probleem dat de twee grootste partijen - GOB en CDA - niet met elkaar door één deur kunnen. Daardoor belandde het CDA na de verkiezingen van maart 2018 in de oppositie. "Maar dan ben je wel gedwongen te gaan sprokkelen en krijg je een coalitie met allerlei kleine partijen. En dat betekent dat je heel erg kwetsbaar wordt", aldus Kamphuis.

Wurggreep
Hij stelt ook dat de coalitie zichzelf daardoor in een wurggreep gaat houden, bang om elkaar te verliezen. Kamphuis vindt daarom dat er nu verbindingen moeten worden gezocht en niet de tegenstellingen.

Lucht
Kamphuis noemt dat ook van groot belang met het oog op het voorgenomen bestuursakkoord met de provincie. Dat zou er in oktober moeten komen en zou Sittard-Geleen wat lucht moeten verschaffen. Want financieel verkeert de gemeente in zwaar weer.

Minderheidscoalitie
GOB-wethouder Pieter Meekels denkt niet dat de huidige crisis gevolgen heeft voor die overeenkomst met de provincie omdat die los staat van de coalitie-problemen. Meekels wil niet vooruit lopen op eventuele scenario’s zoals een minderheidscoalitie, een uitbreiding van de huidige coalitie met bijvoorbeeld D66, Stadspartij of PVV of zelfs een coalitie met het CDA. "We moeten eerst afwachten wat Angelique Fredrix doet. Of zij de coalitie wel of niet blijft steunen, na haar breuk met DNA", aldus Meekels.

Oppositie
Fredrix gaf eerder tegenover burgemeester Sjraar Cox te kennen dat ze voor de oppositie zou kiezen, maar nu schijnt zij toch nog te twijfelen. Voor de huidige coalitie is die ene stem het verschil tussen meerderheid of minderheid.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen