Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 mengt zich in de strijd in Nederweert

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:47

D66 doet voor het eerst mee aan de verkiezingen. Daarmee komt het aantal deelnemende partijen op vijf.

In 2014 waren dat nog de vier partijen die nu in de gemeenteraad zitten. De PvdA doet niet meer als zelfstandige partij mee. In plaats daarvan is er de progressieve samenwerkinglijst Nederweert Anders.

Limburg_stemt

Almachtig CDA
Wethouder Rick van Meel is lijsttrekker van het CDA. Van Meel is vanaf begin 2017 wethouder. Hij volgde Hubert Mackus op die gedeputeerde is geworden. Van Meel was eerder sinds 2014 voorzitter van de CDA-afdeling Nederweert. Hij is ook de eerste wethouderskandidaat van de partij. Tweede op de lijst is raadslid Charlot Koppen, voor fractievoorzitter Eric van der Putten.

Op de plekken 4,6, 7 en 9 staan ook zittende raadsleden. Een nieuw gezicht op vijf is Marc Beelen en op 8 Frank Kurstjens. De tweede CDA-wethouder Henk Geraats is lijstduwer. Hij is opnieuw beschikbaar voor die post. De raadsleden Renate van Lierop en Jos Willekens hebben zich niet herkiesbaar gesteld.

Jongeren
Vier van de vijf raadsleden van Jongeren Akkoord Nederweert (JAN) vormen de kop van de lijst van hun partij. Fractievoorzitter Henk Cuijpers is lijsttrekker, voor Marcel Vossen, Carin Sieben en Peter van Lierop. Raadslid Mart Knapen staat niet meer op de lijst.

Oud-raadslid Carla Dieteren is lijstduwer. Ze zat sinds 2002 in de raad waarvan tien jaar als fractievoorzitter. In september 2015 stopte ze ermee vanwege drukke werkzaamheden. JAN is al bijna 50 jaar actief in de politiek van Nederweert.

Vernieuwing bij VVD
Wethouder Theo Coumans is de lijsttrekker van de VVD. Hij trad halverwege 2016 aan als opvolger van Hans Houtman. Die legde toen zijn functie neer. De liberale lijst is verder fors vernieuwd en verjongd. Zo staat Jorik Franssen(22 jaar) op 2, Tim Pijls (24 jaar) op 3 en Dirk Wijnker (43 jaar) op 4. Raadslid Lee Timmermans - hij is al 77 - is op een elfde plek terecht gekomen. Fractievoorzitter Elly Scheepers is lijstduwer.

Progressief
Nederweert Anders is een nieuwe progressieve partij die is opgezet door onder meer leden van PvdA en GroenLinks. Lijsttrekker is Ria Stienen. Zij heeft zich de laatste jaren ingezet voor een stichting die statushouders hun weg helpt vinden in de samenleving. Verder is ze penningmeester van Openluchtmuseum Eynderhoof. Ze heeft geen politieke ervaring. Op de 2e plaats staat Jan van Nierop, momenteel fractievoorzitter van de PvdA. De nummer drie - Els Vaes - is ook afkomstig van de PvdA.

Sluimerende PvdA
PvdA-raadslid Maan Vaas is achtste. Oud-huisarts Evert Heemstra is lijstduwer. Hij is actief in het comité dat zich verzet tegen de aanleg van een randweg in Nederweert. De PvdA blijft bestaan als afdeling. Maar ze kiest voor nu voor een gezamenlijke lijst, mede omdat de naam PvdA momenteel niet goed ligt bij de kiezers.

Jonge gezichten
D66 doet sinds lange tijd weer mee met Martin van Montfort als lijsttrekker. Van 1994 tot 1998 zat de partij al eens met één zetel in de raad. Wat opvalt is dat de kandidaten in de kop van de lijst (vrij) jong zijn. Lijsttrekker Van Montfort is 28, nummer twee Kyll Bruijnaers 26. Paul Emans op drie is 38, Fleur Gijsen op vier pas 18. Op de 12e plaats staat de 16-jarige Niek Teunissen.

Van Montfort was eerder landelijk bestuurslid van de Jonge Democraten, de jongeren-afdeling van D66. Lijstduwer is de 70-jarige Leo Roos. Hij stond 20 jaar geleden ook al op de lijst toen D66 voor het laatst meedeed maar geen zetel meer behaalde.

Coalitie stabiel ondanks randweg en vee
CDA en VVD vormen sinds 2014 de coalitie. Ze beschikken over 10 van de 17 raadszetels. Twee onderwerpen kwamen geregeld terug : de randweg rond Nederweert en de toekomst van de intensieve veehouderij. Ze verdeelden ook de gemeenteraad en zullen zeker een rol spelen bij de verkiezingen.

De provincie heeft de randweg voorlopig van tafel gehaald en laat de hele verkeersproblematiek rond Nederweert onderzoeken. Tegen de randweg was veel protest.

Geiten
De PvdA diende op de valreep nog een initiatiefvoorstel in om tijdelijk nieuwe geitenhouderijen te weren tot meer duidelijk is over de risico's voor de gezondheid. Het voorstel is een reactie om het plan voor het houden van een kleine 2000 geiten in leegstaande stallen in de Gerrisstraat. Dat heeft tot onrust geleid bij een deel van de omwonenden.

Zetelverdeling huidige gemeenteraad
17 zetels
CDA 8
JAN 5
VVD 2
PvdA 2

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV