Overslaan en naar de inhoud gaan

D66: Lobby om achterstanden in onderwijs aan te pakken

Geplaatst opdinsdag 26 april 2016 - 15:42

D66 in het Limburgs Parlement wil dat het provinciebestuur samen met de Zuid-Limburgse gemeenten een lobby begint om bij het Rijk extra geld binnen te halen om achterstanden in het onderwijs aan te pakken.

In schriftelijke vragen stelt statenlid Jan van de Ven dat als Zuid-Limburg als één stadsregio wordt bekeken, er praktisch evenveel leerlingen een laag onderwijsniveau hebben als in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. En die krijgen wel extra geld.

Verdeeldheid
"Door bestuurlijke verdeeldheid in Zuid-Limburg is het nog niet gelukt ook geld naar Zuid-Limburg te halen. Daarom moet de provincie het voortouw nemen", zo vindt het D66-statenlid. Hij verwijst ook naar een recent rapport van de onderwijsinspectie. Daaruit blijkt dat er een groeiende kloof is tussen kinderen van laagopgeleide en hoger opgeleide ouders.

Vervolgopleiding
Die laatste krijgen meer kansen en sneller advies voor een vervolgopleiding op een hoger niveau.
Volgens Van de Ven lijkt een situatie te ontstaan binnen het onderwijs waarin dubbeltjes voor altijd dubbeltjes blijven en nooit meer kwartjes kunnen worden. "Terwijl het onderwijs juist de ultieme duikplank zou moeten zijn om alles uit een persoon te kunnen halen", zo vindt hij.

De D66'er denkt dat het daarom van belang is dat leerkrachten de mogelijkheid krijgen zich verder te ontwikkelen via opleidingen en cursussen. Hij wil dat ook het provinciebestuur dat stimuleert.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

D66-fractieleider tweede op voorlopige lijst
'Onderwijslab moet onderwijs toekomstbestendig maken'
Jan van de Ven
Venrays gezicht lerarenprotesten lijstduwer D66
Traag internet
D66 wil snel en betaalbaar internet voor alle scholen
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen