Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberexpert: 'Denk na voordat je videobelt'

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 18:59

Cyberexperts waarschuwen voor de gevaren van videobellen. Veel bedrijven zijn voor vergaderingen overgestapt op apps als Zoom, Microsoft Teams of Google Hangouts. Dat kan problemen opleveren.

“Het grote gevaar is dat data vaak niet versleuteld worden verstuurd. In dat geval kan het zijn dat mensen meeluisteren”, zegt cyberexpert Erik van der Heijden van CybersecurIT.

Premier Johnson
Zomaar meekijken bij gesprekken van de Britse premier Johnson. Het is maar een van de vele voorbeelden die de afgelopen tijd voorbij zijn gekomen. Het gebeurde bij de app Zoom. Dat is sinds de coronacrisis flink in populariteit gestegen. Volgens Van der Heijden komt dat omdat het platform erg eenvoudig is in gebruik. “Alleen zie je dat ze daarbij ingeleverd hebben op het gebied van veiligheid.”

Privacy
Van der Heijden raadt mensen dan ook aan om zich eerst goed te verdiepen in een app voordat ze hem gebruiken. Mensen die niet eerst de hele privacyverklaring willen lezen, verwijst hij naar de site van Bits of Freedom. Dat is een organisatie die opkomt voor de privacy op internet. Hierop is een lijst te vinden met verschillende videoapps en hun voor- en nadelen.

Bedrijfsgevoelige informatie
Het belangrijkste blijft volgens Van der Heijden om eerst na te denken voordat je gaat videobellen. “Als je met een vriend wilt bijpraten, is dat prima maar ga geen bedrijfsgevoelige informatie via een videobelletje met elkaar delen. Gebruik in dat geval gewoon ouderwets de telefoon.”

Cybercriminaliteit
Tijdens de coronacrisis staat veel cybercriminaliteit in het teken van het virus. Jeroen Duijsens van het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid Limburg ging er donderdag in L1mburg Centraal uitgebreid op in.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen