Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberaanval Universiteit Maastricht kan nog weken duren

Geplaatst opwoensdag 25 december 2019 - 18:00

De cyberaanval bij Universiteit Maastricht kan nog enige tijd voor veel overlast zorgen. "Als de universiteit het bedrag dat de hackers vragen niet betaalt, kan het nog een aantal weken duren voordat de cyberaanval beëindigd wordt."

Dat verwacht Jeroen Duijsens van het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid Limburg.

Cyberaanval
De universiteit werd twee dagen geleden getroffen door een grote cyberaanval. Het mailsysteem werkte net als de website niet, en er was geen toegang tot veel wetenschappelijke data. "We sluiten een criminele aanval niet uit", zei woordvoerder Gert van Doorn van Universiteit Maastricht.

Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'

Clop-virus
De hackers hebben een zogeheten clop-ransomware ingezet. Daarbij is het complete computernetwerk als het ware gegijzeld. Deze gijzeling wordt pas door de hackers beëindigd als ze een bepaald bedrag betaald krijgen. Volgens Jeroen Duijsens is het verstandig als de universiteit daar geen gehoor aan geeft. "Als overheidsinstelling is het moeilijk te verkopen om te zeggen dat je criminelen gaat betalen. Hiermee houd je ook het verdienmodel van de criminelen in stand. En vaak is het ook de vraag of je definitief van de cyberaanval af bent als je ze gaat betalen."

Lees ook: Computernetwerk universiteit gegijzeld door virus

Video: L1

Cybercriminaliteit
Duijsens geeft voorlichting over cyberweerbaarheid en is ook tevens verantwoordelijk voor de cyberweerbaarheid van verschillende bedrijven in Limburg. "Afgelopen jaar hebben we gezien dat één op de vijf bedrijven in Limburg met cybercriminaliteit te maken heeft gehad. Een kwart daarvan heeft daardoor ook financiële schade opgelopen. Sommige bedrijven zijn hier zelfs aan ten onder gegaan." Volgens de cyberexpert worden criminelen steeds beter in het verzamelen van informatie van hun slachtoffers zodat ze steeds vaker een betrouwbaar lijkende mail kunnen versturen. In deze mails zitten bijlages die een virus in werking kunnen zetten.

Oplossing
De oplossing om de cyberaanval te weren bij de universiteit is volgens Duijsens een oplossing die veel tijd, geld en energie kost. "Dat betekent dat universiteit ervoor moet gaan zorgen dat alle back-ups teruggezet worden en alle systemen schoongemaakt worden. En dat is veelal handwerk. Daar kun je gerust een paar weken mee bezig zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen