Overslaan en naar de inhoud gaan

CvdM: CDA-statenlid Depondt kan commissaris blijven bij L1

Geplaatst opvrijdag 29 januari 2021 - 15:07

Mirjam Depondt (CDA) kan lid blijven van de Raad van Commissarissen van L1. Volgens het Commissariaat voor de Media is het wettelijk niet verboden om een politieke nevenfunctie te combineren met een toezichtsfunctie bij een publieke omroep.

Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) vrijdag bekend gemaakt.

Schijn van belangenverstrengeling
Het CvdM deed onderzoek naar de benoeming van Depondt als commissaris. De ondernemingsraad en journalistenvakbond NVJ hadden vragen over de benoeming van Depondt. "Wij zijn er tegen dat actieve politici lid zijn van raden van toezicht van publieke omroepen. Dat brengt de schijn van belangenverstrengeling met zich mee", aldus de vakbond.

Lees ook: Personeel L1: RvC moet zich op positie beraden

Er is geen enkele wettelijke reden om de benoeming van Depondt terug te draaien, stelt het CvdM. En het voegt er aan toe: "Provinciale Staten Limburg heeft het RvC-lidmaatschap van mevrouw Depondt goedgekeurd." De toezichthouder stelt verder dat de RvC de nevenfunctie van mevrouw Depondt in een zelfevaluatie heeft besproken. En het statenlidmaatschap van Depondt staat vermeld in het jaarverslag van de omroep.

Crisis
L1 verkeert al maanden in een bestuurlijke crisis. Het personeel heeft medio vorig jaar het vertrouwen opgezegd in de Raad van Commissarissen, die naast Mirjam Depondt bestaat uit APG-manager Raoul Willms en directeur Hans Coppus van de Midden-Limburgse ontwikkelingsmaatschappij OML. Daarnaast is er onlangs een vertrouwensbreuk ontstaan tussen het personeel en directeur Peter Elbers, maar die kwestie staat los van de discussie over de positie van Depondt in de RvC.

Lees ook: Brandbrief L1-personeel aan commissarissen

Elbers correct benoemd
Het Commissariaat voor de Media onderzocht ook de aanstelling vorig jaar van directeur Peter Elbers. Die procedure is volgens het CvdM volgens de regels verlopen. "Ook zien wij dat in het redactiestatuut van L1 waarborgen zijn opgenomen voor de onafhankelijkheid van de redactie, zoals de wet dat eist." Elbers had een politieke nevenfuncie: hij was VVD-raadslid in Horst aan de Maas. Maar hij heeft die functie een week na zijn benoeming neergelegd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen