Overslaan en naar de inhoud gaan

Cuypershuis start crowdfunding voor restauratie negatieven

Geplaatst opzaterdag 3 december 2016 - 7:00

Het Cuypershuis in Roermond begint zaterdag een crowdfundingsactie voor de restauratie van 800 oude glasnegatieven.

In totaal is er voor de restauratie en digitalisering van de negatieven 10.000 euro nodig.

Architect
De glasnegatieven bevatten een schat aan informatie over de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers. Die staat vooral bekend als architect van het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook ontwierp Cuypers tientallen kerken, waarvan een groot aantal in Limburg.

Slimme ondernemer
Al vroeg, rond 1860, maakt Cuypers als innovatieve ondernemer gebruik van de mogelijkheden die fotografie zijn bedrijf kon bieden. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiƫle kopers over de streep trekken. Fotografie was tevens een handig middel om gebouwen snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken

Kennis
Interessant is dat de verzameling glasnegatieven informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden kortom het functioneren van de ateliers. De afbeeldingen brengen de toeschouwer terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers in Roermond, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden.

Tentoonstelling
De crowdfundingsactie loopt samen met een speciale expositie in het Cuypershuis. De 800 oude glasnegatieven staan daarbij centraal.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Crowdfundingsactie Cuypershuis groot succes
Jos van Rey
Relletje om cartoons Van Rey
Publiek gul voor behoud Cuypers-glasnegatieven
Glasatlas brengt glaskunst Roermond in kaart
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV