Overslaan en naar de inhoud gaan

Cursus 'zuinig omgaan met vaccin' voor GGD-medewerkers

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 19:03

Een cursus 'hoe verspil ik zo weinig mogelijk coronavaccins?'. Die kregen medewerkers van de GGD vaccinatielocatie in Venlo donderdag. Ze werden bijgespijkerd door echte prikdeskundigen.

Tijdens de cursus was het spreekwoord 'Dertien in een dozijn' heel toepasselijk. Gemiddeld worden er 6 doses uit 1 flacon gehaald, maar dat moeten er 6,5 worden.

Pure winst
Wie doorrekent komt dan uit op dertien vaccins per 2 flacons. "Alleen in Venlo worden er al 200 per dag gemaakt, dus dan scheelt het wel of je er 6 of 6,5 uit een flesje kunt halen", zegt Mary-Anne Funnekotter van de ziekenhuisapotheek van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Zij geeft donderdag samen met een collega de instructies aan de GGD-medewerkers die de vaccins klaarmaken.

Kennis doorgeven
In de ochtend werd gestart met een groep van 5. De bedoeling is dat de cursisten het geleerde weer doorgeven aan collega's. Het blijkt dat het nog niet zo eenvoudig is om ook echt die 6,5 vaccins uit een flesje te halen. Cursist Wiek van den Berg zegt dat hij vooralsnog is blijven steken op 6. "Ik ga het proberen, maar 6,5 lijkt me wat veel. Ik denk dat er niet meer uit te halen valt dan 6,33. Maar ik ben wel eigenwijs", zo zegt hij.

Elke druppel telt
Volgens apothekersassistent Margo Peeters is het belangrijkste om zo nauwkeurig mogelijk het spuitje op te trekken. "Je moet zorgen dat er weinig lucht in zit en dat je niet tegen het spuitje hoeft te tikken." Dat betekent volgens haar heel geconcentreerd en nauwkeurig werken. "Want", zo zegt ze, "elke druppel telt".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen