Overslaan en naar de inhoud gaan

Curator: 'Interesse voor overname failliete Meerssen Papier'

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 20:07

Curator Remco Rosbeek van het failliete Meerssen Papier zegt dat er best veel geïnteresseerden zijn voor de overname en dus doorstart van de papierfabriek.

"Een koper is de beste mogelijkheid om zoveel mogelijk mensen aan de slag te houden", aldus Rosbeek. Of een overname daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, moet de komende weken blijken, zo laat de curator weten.

Zoektocht
Dinsdag werd Meerssen Papier failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Dat gebeurde op verzoek van het bedrijf zelf. Behalve de zoektocht naar een mogelijke koper, geeft de curator aan dat zijn belangrijkste taak op dit moment is om ervoor te zorgen dat de 43 werknemers hun salaris over augustus betaald krijgen door het UWV.

Salaris
Het salaris van juli heeft Meerssen Papier gewoon nog uitbetaald. "Dat moeten we snel organiseren. Maar we hebben nog even", aldus curator Rosbeek.

Hij is zelf dinsdag al in de fabriek gaan kijken om een inventarisatie te maken van onder meer de machines en de voorraden. Rosbeek gaat verder bekijken wat de oorzaak is van het faillissement van Meerssen Papier. Dat is hij als curator ook wettelijk verplicht.

Lees ook: Rechtbank verklaart Meerssen Papier failliet

Aan de slag
"Maar dat zal niet de komende week al gebeuren. Prioriteit heeft het om mensen eventueel weer aan de slag te krijgen", zo verklaart de curator. Volgens het bedrijf is de wateroverlast van ruim twee weken geleden de oorzaak van de faillissementsaanvraag. Daardoor zijn machines en installaties zo zwaar beschadigd geraakt dat ze als verloren moeten worden beschouwd. Het zou gaan om een schadepost van 2,5 miljoen euro. En die kan de papierfabriek naar eigen zeggen niet meer dragen.

Lees ook: Meerssen Papier vraagt faillissement aan na overstroming

Vakbond
Vakbond CNV Vakmensen zette daar eerder grote vraagtekens bij omdat er een volle portefeuille zou zijn, er winst wordt gemaakt en de schade hooguit enkele tienduizenden euro’s zou bedragen. Curator Rosbeek stelt daar nog geen stellige uitspraak over te kunnen doen. "Maar er ligt wel een taxatierapport van de verzekeraar waarin er sprake is van 2,5 miljoen euro schade."

Provincie
Woensdag heeft hij een gesprek met de provincie. Die heeft Meerssen Papier toestemming moeten geven en ook verleend voor het aanvragen van het faillissement op basis van de verkoopovereenkomst van september 2018. De provincie verkocht toen als eigenaar het complex van Meerssen Papier aan de fabriek zelf voor het symbolische bedrag van 1 euro.

De SP in het Limburgs Parlement heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken. Statenlid Yolanda Claessens wijst op de tegenstrijdige berichten over de levensvatbaarheid van de fabriek. Daarom wil zij de precieze reden weten waarom het provinciebestuur heeft ingestemd met de faillissementsaanvraag.

Zij wijst bovendien op de 'langjarige geschiedenis en ook de verbondenheid van de provincie met deze papierfabriek'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond