Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuursector voelt pijn: 'Niet massaal geld terugvragen'

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 19:38

De cultuursector in Limburg ondervindt grote problemen van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dat zeggen Nicolle van Lith van Cultuur in Bedrijf Limburg en Joery Wilbers, directeur van de ECI Cultuurfabriek in Roermond, woensdagavond in L1mburg Centraal.

Geld terugvragen
Vrijwel alle voorstellingen, tentoonstellingen en optredens zijn deze dagen afgelast. Dat is een forse kostenpost voor de ondernemers in de sector, vooral als bezoekers besluiten om massaal geld voor geboekte kaartjes terug te vragen. "Een deel zal zeker hun geld terugvragen", zegt Wilbers, "maar als iedereen dat gaat doen, hebben we een groot probleem. Natuurlijk geven we iedereen hun geld terug, maar we moeten bekijken hoe we daarmee omgaan en hoe we dat gaan communiceren."

Verschuiven is lastig
Uitstel van evenementen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. "De programmering voor volgend jaar is al zover klaar. Daar krijg je niet meer snel iets tussen", legt Wilbers uit. "Iets doorschuiven naar een later moment is dus vaak lastig. Ook omdat je in sommige gevallen de crew, die nu wel beschikbaar is, op een later moment niet kan." De directeur van het cultuurhuis krijgt naar eigen zeggen veel verzoeken om voorstellingen te verplaatsen. "Dat effect gaat ons ook na de zomer nog parten spelen. Ik ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken."

Maatregelen
Wel zijn zowel Wilbers als Van Lith blij met de steun die de overheid biedt aan de cultuursector. "In deze sector werken veel zzp'ers", zegt Van Lith. "Het is goed dat er nu maatregelen zijn om zelfstandigen te helpen, want we redden het in deze sector ternauwernood. Maar ook de instellingen die subsidie krijgen via bijvoorbeeld het ministerie van Cultuur willen duidelijkheid over hoe het verder moet." "Looncompensatie is cruciaal", voegt Wilbers daaraan toe. "Anders vallen we allemaal om."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen