Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuursector voelt pijn: 'Niet massaal geld terugvragen'

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 19:38

De cultuursector in Limburg ondervindt grote problemen van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dat zeggen Nicolle van Lith van Cultuur in Bedrijf Limburg en Joery Wilbers, directeur van de ECI Cultuurfabriek in Roermond, woensdagavond in L1mburg Centraal.

Geld terugvragen
Vrijwel alle voorstellingen, tentoonstellingen en optredens zijn deze dagen afgelast. Dat is een forse kostenpost voor de ondernemers in de sector, vooral als bezoekers besluiten om massaal geld voor geboekte kaartjes terug te vragen. "Een deel zal zeker hun geld terugvragen", zegt Wilbers, "maar als iedereen dat gaat doen, hebben we een groot probleem. Natuurlijk geven we iedereen hun geld terug, maar we moeten bekijken hoe we daarmee omgaan en hoe we dat gaan communiceren."

Verschuiven is lastig
Uitstel van evenementen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. "De programmering voor volgend jaar is al zover klaar. Daar krijg je niet meer snel iets tussen", legt Wilbers uit. "Iets doorschuiven naar een later moment is dus vaak lastig. Ook omdat je in sommige gevallen de crew, die nu wel beschikbaar is, op een later moment niet kan." De directeur van het cultuurhuis krijgt naar eigen zeggen veel verzoeken om voorstellingen te verplaatsen. "Dat effect gaat ons ook na de zomer nog parten spelen. Ik ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken."

Maatregelen
Wel zijn zowel Wilbers als Van Lith blij met de steun die de overheid biedt aan de cultuursector. "In deze sector werken veel zzp'ers", zegt Van Lith. "Het is goed dat er nu maatregelen zijn om zelfstandigen te helpen, want we redden het in deze sector ternauwernood. Maar ook de instellingen die subsidie krijgen via bijvoorbeeld het ministerie van Cultuur willen duidelijkheid over hoe het verder moet." "Looncompensatie is cruciaal", voegt Wilbers daaraan toe. "Anders vallen we allemaal om."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen