Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurprijs architect Francine Houben naar bibliotheken

Geplaatst opmaandag 30 november 2015 - 18:45

De uit Sittard afkomstige architect Francine Houben begint een fonds waarmee innovatie in bibliotheken gestimuleerd gaat worden.

Dit Eye Opener Fonds krijgt een startkapitaal van 75.000 euro.

Prins Bernhard Cultuurfonds
Dat is de helft van het bedrag dat Houben kreeg als winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015. De architecte kreeg de prijs maandagmiddag overhandigd door koningin Màxima. Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat het bibliotheekfonds van Houben beheren, en in overleg met Houben de komende jaren geld besteden aan initiatieven die passen bij het fonds.

Lees ook: Sittardse architect wint Prins Bernhard Cultuurprijs

Birmingham, Washington, New York
Als architecte heeft Houben een aantal bibliotheken op haar CV staan, zowel nieuw ontworpen gebouwen als restauraties van oude bibliotheken. Zo wordt binnenkort de New York Public Library volgens haar inzichten onder handen genomen. Eerder ontwierp ze de Library of Birmingham, en tekende ze voor de renovatie van de Martin Luther King jr. Memorial Library in Washington D.C.

Lees ook: Sittardse renoveert beroemde bieb in New York

Houben noemt bibliotheken "...de kathedralen van onze tijd. Een bieb is het belangrijkste openbare gebouw in een stad."

Toonaangevend
De architect bij het Delftse architectenbureau Mecanoo kreeg de prijs voor haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. "Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid", zo roemt het Cultuurfonds het werk van de Sittardse.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Vierdelige tv-serie over architect Francine Houben
50.000 mensen verwacht bij opening theater Francine Houben
Architectuurprijs van stad Boston voor Francine Houben
Sittardse architecte wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen