Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurinstellingen vragen miljoenen euro’s te veel

Geplaatst opwoensdag 1 juni 2016 - 17:17

Limburgse culturele instellingen vragen 11 miljoen euro meer subsidie aan bij de provincie dan beschikbaar is. Ze vrezen voor problemen wanneer hun aanvragen niet gehonoreerd worden.

Dat blijkt uit een rondgang van De Limburger.

Miljoenen
Gedeputeerde Ger Koopmans maakt zich zorgen over de overvraging. Waar het budget ruim 10,5 miljoen euro betreft, vragen de instellingen bijna 22 miljoen. “Aan de ene kant stralen de aanvragen een enorme ambitie uit en dat is heel positief. Tegelijkertijd verhouden de aanvragen zich niet tot het beschikbare budget.” Hij verwacht ingewikkelde keuzes omdat het budget niet wordt bijgesteld. “De sector kan echt niet klagen over de hoeveelheid geld die Limburg voor cultuur bestemt.”

Vrees
Toch vrezen de culturele instellingen voor hun programma. Zoals Schunck, bij monde van curator Lene ter Haar. “Om stappen te zetten te zetten is ons huidig budget onvoldoende. We kijken terug op een zeer succesvolle tijd, ondanks grote klappen en bezuinigingen. We bewijzen een dynamo voor de regio te zijn en dat vraagt om een impuls.”

Toneelgroep Maastricht wil uitgroeien tot een middelgroot gezelschap en vraagt daarvoor ook extra geld, 300.000 euro per jaar. Algemeen directeur Oscar Wibaut: “Samen vragen we als cultureel veld veel geld in een magere tijd. Als we niet krijgen wat we vragen, hebben we echter echt een probleem. Dan moeten we terug naar de tekentafel. We zullen projecten die op stapel staan moeten annuleren. En dan kijken we aan tegen een kapot seizoen.”

In De Limburger van donderdag meer over dit onderwerp.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Provincie steekt 12 miljoen euro in culturele instellingen
Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen