Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurinstellingen vragen miljoenen euro’s te veel

Geplaatst opwoensdag 1 juni 2016 - 17:17

Limburgse culturele instellingen vragen 11 miljoen euro meer subsidie aan bij de provincie dan beschikbaar is. Ze vrezen voor problemen wanneer hun aanvragen niet gehonoreerd worden.

Dat blijkt uit een rondgang van De Limburger.

Miljoenen
Gedeputeerde Ger Koopmans maakt zich zorgen over de overvraging. Waar het budget ruim 10,5 miljoen euro betreft, vragen de instellingen bijna 22 miljoen. “Aan de ene kant stralen de aanvragen een enorme ambitie uit en dat is heel positief. Tegelijkertijd verhouden de aanvragen zich niet tot het beschikbare budget.” Hij verwacht ingewikkelde keuzes omdat het budget niet wordt bijgesteld. “De sector kan echt niet klagen over de hoeveelheid geld die Limburg voor cultuur bestemt.”

Vrees
Toch vrezen de culturele instellingen voor hun programma. Zoals Schunck, bij monde van curator Lene ter Haar. “Om stappen te zetten te zetten is ons huidig budget onvoldoende. We kijken terug op een zeer succesvolle tijd, ondanks grote klappen en bezuinigingen. We bewijzen een dynamo voor de regio te zijn en dat vraagt om een impuls.”

Toneelgroep Maastricht wil uitgroeien tot een middelgroot gezelschap en vraagt daarvoor ook extra geld, 300.000 euro per jaar. Algemeen directeur Oscar Wibaut: “Samen vragen we als cultureel veld veel geld in een magere tijd. Als we niet krijgen wat we vragen, hebben we echter echt een probleem. Dan moeten we terug naar de tekentafel. We zullen projecten die op stapel staan moeten annuleren. En dan kijken we aan tegen een kapot seizoen.”

In De Limburger van donderdag meer over dit onderwerp.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Provincie steekt 12 miljoen euro in culturele instellingen
Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen