Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuurinstellingen vragen miljoenen euro’s te veel

Geplaatst opwoensdag 1 juni 2016 - 17:17

Limburgse culturele instellingen vragen 11 miljoen euro meer subsidie aan bij de provincie dan beschikbaar is. Ze vrezen voor problemen wanneer hun aanvragen niet gehonoreerd worden.

Dat blijkt uit een rondgang van De Limburger.

Miljoenen
Gedeputeerde Ger Koopmans maakt zich zorgen over de overvraging. Waar het budget ruim 10,5 miljoen euro betreft, vragen de instellingen bijna 22 miljoen. “Aan de ene kant stralen de aanvragen een enorme ambitie uit en dat is heel positief. Tegelijkertijd verhouden de aanvragen zich niet tot het beschikbare budget.” Hij verwacht ingewikkelde keuzes omdat het budget niet wordt bijgesteld. “De sector kan echt niet klagen over de hoeveelheid geld die Limburg voor cultuur bestemt.”

Vrees
Toch vrezen de culturele instellingen voor hun programma. Zoals Schunck, bij monde van curator Lene ter Haar. “Om stappen te zetten te zetten is ons huidig budget onvoldoende. We kijken terug op een zeer succesvolle tijd, ondanks grote klappen en bezuinigingen. We bewijzen een dynamo voor de regio te zijn en dat vraagt om een impuls.”

Toneelgroep Maastricht wil uitgroeien tot een middelgroot gezelschap en vraagt daarvoor ook extra geld, 300.000 euro per jaar. Algemeen directeur Oscar Wibaut: “Samen vragen we als cultureel veld veel geld in een magere tijd. Als we niet krijgen wat we vragen, hebben we echter echt een probleem. Dan moeten we terug naar de tekentafel. We zullen projecten die op stapel staan moeten annuleren. En dan kijken we aan tegen een kapot seizoen.”

In De Limburger van donderdag meer over dit onderwerp.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Provincie steekt 12 miljoen euro in culturele instellingen
Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen