Overslaan en naar de inhoud gaan

Culturele stichting moet weg van plek die haar naam draagt

Geplaatst opmaandag 4 oktober 2021 - 15:42

Stichting Franz Pfanner Huis uit Arcen op zoek naar een alternatieve locatie voor haar culturele exposities en klassieke concerten. De organisatie moet per 2023 verkassen van de plek waaraan zij haar naam ontleent.

Het Franz Pfanner Huis is gelegen op vakantiepark Klein Vink in Arcen. Het park is eigendom van Roompot, dat Klein Vink vijftien jaar geleden overnam van Missiehuis St. Paul.

Tegen de afspraak
Bij de overname werd een principeafspraak gemaakt. De stichting mocht de voormalige kloosterkapel van de missiecongregatie, het Franz Pfanner Huis, in gebruik houden voor culturele activiteiten. De afspraak zou duren zolang er nog missionarissen van St. Paul op het terrein wonen. Hoewel er nog altijd enkele missionarissen van hoge leeftijd aanwezig zijn, stapt Roompot nu af van de afspraak. Per 1 januari 2023 moet het Franz Pfanner Huis eruit. De stichting zegt daarom actief op zoek te zijn naar een nieuw onderkomen.

Geen huur
Woordvoerder Lex van Marcke van het Franz Pfanner Huis wil niet kwaadspreken over het vakantiepark. “De afgelopen 15 jaar heeft het ons optimaal gefaciliteerd. We hebben geen huur of stookkosten hoeven te betalen en in het begin was er ook nog een bedrag voor de bedrijfsvoering. Als je dat uit gaat tellen, heb je het over 25.000 tot 30.000 euro per jaar.” Toch was hij graag nog wat langer in het mooi gerestaureerde gebouw op Klein Vink gebleven.

'Meerwaarde ontbreekt'
Volgens Roompot is het besluit de samenwerking op te zeggen er een met een lange aanlooptijd. “Deze beslissing is zeker niet van vandaag op morgen genomen. De stichting heeft absoluut toegevoegde waarde voor haar bezoekers, maar dat zijn niet de bezoekers van ons park”, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve.

Gezien de bijdragen van Roompot vindt de organisatie dat de meerwaarde niet langer opweegt tegen de kosten. “We kunnen die niet blijven dragen als er geen meerwaarde is voor elkaar. Wij betalen komend jaar wel nog alle kosten. Dan hebben zij nog ruim de tijd een andere plek te zoeken om hun activiteiten voort te zetten.” Wat Roompot met het Franz Pfanner Huis gaat doen op het terrein weet het nog niet. Van Outryve: “We hebben sowieso al plaats tekort voor de dienstverlening op het park. Dus extra ruimte is hoe dan ook welkom.”

50 vrijwilligers
Sinds 2000 zijn er meer dan 50 exposities en bijna honderd klassieke concerten op Klein Vink georganiseerd. Van Marcke hoopt dat de kennis en kunde van de 50 vrijwilligers kan landen op een andere plek in de omgeving van Arcen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen