Overslaan en naar de inhoud gaan

Culturele instellingen opnieuw maanden dicht na hoogwater

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 21:12

Na de maandenlange sluiting door corona is het hoogwater van afgelopen week nu de volgende tegenslag voor zuidelijke cultuurinstellingen. Hun heropening viel letterlijk in het water.

Bij Museum Valkenburg is het warm en bedompt bij binnenkomst. Maar de huidige situatie valt in het niet bij die van een week geleden, verzekert voorzitter van het bestuur Jo Wachelder. Vorige week vrijdag moest in allerijl alle kunst op de begane grond in veiligheid worden gebracht, waaronder 85 schilderijen van Judith Krebbekx die het museum in bruikleen had voor een expositie.

Droogkamer
De schilderijen hangen inmiddels bij een gespecialiseerd bedrijf uit Leiden in een speciale droogkamer. Sommige kunstwerken moeten gerestaureerd worden. Wachelder vreest voor enkele aquarellen die vochtig zijn geworden nadat een drijvende container de vitrine met de aquarellen raakte.

Nog maanden werk
Maar de kunst is niet de enige zorg. Ook het pand zelf en de inboedel hebben behoorlijk wat schade opgelopen. Ventilatoren en droogmachines staan in iedere ruimte om het vocht uit het pand te verdrijven. De hersteloperatie gaat nog maanden duren, denkt Wachelder.

L1

Hedge House
Ook een stuk verderop in Wijlre is de schade enorm. Daar liep het Hedge House bij Kasteel Wijlre helemaal onder water. Het Hedge House is een modern gebouw op een oud landgoed waarin een stichting moderne kunst exposeert. Jonge Duitse moderne kunstenaars toonden er hun werk.

Water vier meter hoog
Aanvankelijk was de hoop dat het wassende water nog buiten kon worden gehouden met zandzakken, maar nadat er vorige week dinsdag al regenwater was binnengekomen en kunstwerken deels nat waren geworden werd de kunst er daar uit gehaald. “Geluk bij een ongeluk”, zegt Guido van den Broek van het Elisabeth Strouven Fonds dat eigenaar is van het gebouw. De dag erna is er namelijk vier meter water in het gebouw gekomen. “Anderhalf miljoen liter heeft brandweer er hier uitgepompt.”

Kapotte ramen
De schade is enorm. Ramen zijn gesprongen door de kracht van het water. En technische installaties zijn stuk. Ook Van den Broek durft niet te speculeren of de grootte van het schadebedrag. Maar ook hij weet dat er hier de komende maanden alleen mensen zullen komen om werkzaamheden uit te voeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen