Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cultura Nova is festival van heel hoog niveau'

Geplaatst opzondag 26 augustus 2018 - 17:36

Volgens de internationale topdirigent Josep Vicent kan Heerlen trots zijn op zijn cultuurevenement Cultura Nova.

Dirigent Josep Vicent van het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus is tevreden over de eerste opvoering van Carmina Burana tijdens het festival. De megaproductie werd zaterdagavond voor 4000 toeschouwers opgevoerd in de Heerlense zandgroeve Beaujean. "De maan schitterde in volle glorie boven het toneel, zelfs de planeet Mars was te zien. Alles viel op zijn plek", aldus Vicent.

In beeld: Carmina Burana in een uitverkochte zandgroeve

Grote uitdaging
De grote uitdaging lag volgens hem in de goede communicatie tussen de verschillende gezelschappen die samen de voorstelling neerzetten. "Je komt kort voor de opvoering voor het eerst bij elkaar", legt de Spaanse dirigent uit. "Dan moet alles wat iedereen apart heeft ingestudeerd precies op elkaar aansluiten."

Naast La Fura dels Baus waren bij de productie ook Philharmonie Zuid-Nederland, Opera Zuid, het Sinfonische Kor Aachen en het Huis voor de Kunsten betrokken.

Heerlen net Catalonië
Schijnbaar onvermoeid trad Josep Vicent zondagochtend aan in Schunck in Heerlen om deel te nemen aan een Artist Talk. Theatermakers en kunstenaars van deze editie van Cultura Nova bespraken daar onder andere het culturele klimaat in Heerlen.

Vicent sprak in warme bewoordigen over Heerlen. "Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en gewerkt", blikte de Spaanse dirigent terug op de tijd dat hij in het Concertgebouworkest speelde. "Op een gegeven moment was ik uitgekeken op Amsterdam. Maar in Heerlen voel ik me net zo thuis als in Catalonië."

Voor het eerst
Josep Vicent was dit jaar voor het eerst aanwezig bij Cultura Nova.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen