Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultheld Nathan Rutjes gaat nog een jaar door

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 10:05

Hij mag dan weliswaar geen vaste basisspeler zijn, toch is Nathan Rutjes in 2016 een van de meest besproken spelers van Roda JC.

1Limburg blikt tussen kerst en oud & nieuw dagelijks terug met personen die in 2016 veelvuldig in het nieuws waren of een bijzonder jaar doormaakten. Vandaag Nathan Rutjes. De cultheld met wapperende mat werd verkozen tot Maatschappelijk Speler van de Eredivisie en baarde opzien met openhartige interviews.

Foto met Dennis Bergkmap
Rutjes glundert als hij terugdenkt aan het voetbalgala in Hilversum. Voor het eerst hees hij zich voor die gelegenheid in een maatpak. "Ik vond de nominatie al een hele eer. Had totaal niet verwacht dat ik zou winnen." Op het podium stal hij de show. "Ik ben helemaal blij. Ik mag zelfs op de foto met Dennis Bergkamp", zei hij met een brede glimlach die avond tegen presentator Jan Joost van Gangelen.

Opvallend: uit de stemming bleek dat niet alleen Roda-fans, maar voetbalsupporters uit het hele land hadden gestemd op Rutjes. Hij kreeg meer stemmen dan de gedoodverfde favoriet, Feyenoorder Dirk Kuyt.

Mateloos populair
Rutjes is in den lande niet voor niets mateloos populair. Dat komt vooral omdat hij grenzeloos positief is. Zelfs na de kansloos verloren wedstrijd tegen SC Heerenveen (0-3), die Roda eindigde met negen man, veroverde hij de harten van voetbalfans met zijn positieve woorden. "Ik kreeg na dat interview ontzettend veel reacties. Even dacht ik dat ik iets raars had gezegd, maar ik was gewoon lekker mezelf. Zoals altijd." Het interview ging viraal. Zelfs vice-premier Lodewijk Asscher bemoeide zich ermee. Het PvdA-kopstuk noemde het vraaggesprek een 'lesje leiderschap.'

Balen
Dat interview was een van de weinige keren dat hij na een wedstrijd de pers te woord staat. Rutjes is namelijk geen vaste waarde en hoeft dus niet vaak voor de camera te verschijnen. "Ik baal er natuurlijk van dat ik op de bank moet zitten. Aan het begin van dit seizoen begon ik vijf keer als basisspeler. Dat ging uitstekend, vond ook de trainer. Maar daarna werd het elftal omgegooid, belandde ik op de bank en werd er niet meer verloren." Hij snapt dan ook de keuze van coach Yannis Anastasiou. "Kijk, ik zal nooit met tegenzin naar de training komen. Ik toon net zoveel wilskracht als altijd."

Energie
Dat zijn voetbalkwaliteiten in de publiciteit ondersneeuwen door zijn maatschappelijke activiteiten, vindt hij niet erg. "Ik weet dat ik als speler geen uitblinker ben. De meeste voetballers worden na verloop van tijd toch vergeten. Dat ik met mijn bekendheid als profvoetballer iets extra’s kan doen, vind ik alleen maar mooi. Dat geef mij heel veel energie."

Nathan Rutjes | Roda JC | 1Limburg
Nathan Rutjes in het shirt van Roda JC.
Foto: Jack Kochanowski

Contract
Niet voor niets wil de club de positivo behouden voor de club. Zo kreeg hij eerder dit jaar een contract voor onbepaalde tijd, iets wat zeer ongebruikelijk is voor een profvoetballer. "Dat was voor mij een complete verrassing. Alle spelerscontracten werden formeel opgezegd, dus het was een spannende periode. Toen ik van de directie te horen kreeg dat de club ook na mijn carrière met mij verder wil, hoefde ik niet lang na te denken." Die zekerheid betekent voor de ras-Rotterdammer een langer verblijf in het diepe zuiden. Samen met zijn vrouw en zoontje Lavezzi, ook voorzien van een matje, voelt hij zich thuis in Kerkrade. "We blijven lekker in Limburg wonen", zegt de 33-jarige middenvelder met een tevreden blik.

Voorlopig hangt hij zijn schoenen nog niet aan de wilgen. "Ik ben nog altijd een van de fitste spelers in de selectie. Volgend seizoen wil ik gewoon lekker blijven voetballen."

Roda-speler Nathan Rutjes (L) in duel met Lorenzo Burnet van FC Groningen.
Foto: MGL/Ermindo Armino

Degradatie
Op welk niveau dat is, blijft voorlopig onduidelijk. De koempels knokken namelijk tegen degradatie. Dat Roda dit seizoen in de eredivisie actief is, ziet Rutjes als een van de hoogtepunten in 2016. "Toen we ons vorig seizoen bij NEC veilig speelden, was de ontlading groot. Dat ik weer een jaar eredivisie mocht meemaken in al die mooie stadions is fantastisch."

MVV
Rutjes hoopt dat ook zijn oude club MVV een serieuze gooi kan doen naar promotie. De sterrendragers staan momenteel in de top van de Jupiler League. "Veel van die jongens die nu in de selectie zitten, heb ik nog getraind. Dat vind ik geweldig om te zien. Ik gun het ook Ron Elsen, die man doet werkelijk alles bij MVV."

'Hecht collectief'
Rutjes verwacht dat hijzelf weer een jaartje eredivisie mag bijschrijven. "We hebben geluk dat er veel ploegen zijn die het ook niet zo goed doen. Het zal aankomen op enkele cruciale duels. We hebben een hecht collectief en maken daarom een goede kans om boven de streep te eindigen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

nathan rutjes, voetbal, kapsel
Interview met cultheld Roda JC gaat viral
Genomineerde cultheld Rutjes voor het eerst naar een gala
Zelfs Rutjes negatief over onthutsend zwak Roda
Nathan Rutjes | Roda JC | 1Limburg
Nathan Rutjes looft aanpak Roda-redder Huub Stevens
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen