Overslaan en naar de inhoud gaan

Crowdfunding moet jachtslot authentieke allure teruggeven

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 10:35

Eigenaar Natuurmonumenten hoopt op donaties om Jachtslot Mookerheide te voorzien van zijn oorspronkelijke buitenkant: muren die bedekt zijn met 35.000 mozaïektegeltjes.

Een donateur kan voor vijftien euro een tegeltje kopen. "We zijn net een paar dagen bezig en er is al 5.000 euro binnengekomen. Onze verwachtingen zijn tot dusver overtroffen”, vertelt boswachter bij Natuurmonumenten Ellen Luijks in het radioprogramma Natuur en Zo. "Idealiter zou de crowdfunding 100.000 euro moeten opleveren."

Jugendstil-mozaiëk
"Bij de start van de renovatie zijn we begonnen met het weghalen van de witte stuclaag aan de buitenkant. Die verstikte het pand namelijk. Toen we die stuc weghaalden, stuitten we op een mooie Jugendstil-mozaiëk die onder die laag zat", vertelt Luijks.

Mozaïek jachtslot Mookerheide (18 sep 2021)
Zo zag het slot er vroeger uit, met de mozaïekmuren.
Foto: Natuurmonumenten

Lees ook: Miljoenensubsidie voor restauratie vier Rijksmonumenten

Te beschadigd
"We wisten dat die laag tegels eronder zat, maar merkten vrijwel direct dat de laag te beschadigd was door het stuc." Uitkomst: nieuwe mozaïek die op dezelfde manier geplaatst moet worden.

Lees ook: Monsterklus gestart: renovatie Jachtslot Mookerheide

Ton aan tegeltjes
In de renovatiebegroting was de restauratie van het mozaïek echter niet meegenomen. Het Jachtslot wordt sinds februari gerenoveerd. Totale kosten van het bouwproject bedragen 5,5 miljoen euro. 2,3 miljoen euro daarvan komt van het Rijk, de rest wordt opgehoest door de Provincie. "En de subsidies waren al in beton gegoten, ingediend en grotendeels uitbetaald. We hopen daarom op een bedrag van 100.000 euro zodat we de tegeltjes kunnen namaken en weer op de buitenkant van het Jachtslot kunnen plaatsen", zegt Luijks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen