Overslaan en naar de inhoud gaan

'Criteria Verdrag van Maastricht waren dom'

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 13:08

"Het stabiliteitspact van Maastricht was dom", zegt Paul Tang, Europarlementariër van de PvdA. "De begrotingscriteria van Maastricht hebben hun langste tijd gehad."

Tang doet zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten Europa, aan de vooravond van het 30-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht.

Euro
"Economen vonden de regels rigide en niet handig", zo zegt Tang. Bij het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ook de Europese Monetaire Unie geboren, met de euro als gemeenschappelijke munt. Om financiële discipline af te dwingen bij de lidstaten, werd afgesproken dat het begrotingsoverschot niet meer mocht bedragen dan drie procent van het BNP. Deelnemers aan de euro verplichtten zich ook om te streven naar een maximale schuld van 60 procent van het BNP. De regels vormden de formele basis onder de eis, aan met name Zuid-Europese landen, om fors te bezuinigen. Jeroen Dijsselbloem, partijgenoot van Paul Tang, personificeerde als voorzitter van de Eurogroep die strikte interpretatie van de Maastrichtse criteria.


Criterium 60 procent zal niet meer gelden
"Ik was het ook niet eens met Dijsselbloem", zegt Tang nu. "Het heeft geleid tot harde bezuinigingen, die de crisis alleen maar hebben verergerd. Dat heeft Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, ook bevestigd", gaat hij verder. Volgens Tang is het gevolg dat er gezocht wordt naar manieren om de Maastrichtse criteria minder hard te interpreteren. "Sommige landen zijn door de covid-crisis gigantisch doorgeschoten in hun schuld. Als je die moet afbouwen naar 60 procent, is dat niet geloofwaardig. Dat begrijpt iedereen hier. Die 60 procent zal waarschijnlijk wel blijven bestaan, maar in de praktijk zal die niet meer gelden."


Groene investeringen
De politieke discussie in de Europese Unie gaat nu over de vraag of de Maastrichtse criteria weer moeten gaan gelden na de coronacrisis. Volgens Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO, zouden met name groene investeringen niet moeten tellen in de berekening van het begrotingstekort en de schuldenlast van de lidstaten. "Je moet je afvragen: wat zijn houdbare financiën in een wereld waarin we twee dingen zeker weten: als het niet lukt om de opwarming van de aarde te beperken, is dat economisch vier tot vijf keer schadelijker dan dat we dat wel halen. Dat weten we zeker", begint Phlippen.

Ten tweede: de houdbaarheid van de schuld hangt af van de kosten van die schuld. Nu de rentelasten zo laag zijn, is het een heel goed moment om die transitie voor te financieren. Daar moet je de burger niet mee lastig vallen. Dat zie je nu al met de gasprijzen. Met die voorfinanciering hebben we in de toekomst veel minder schade dan als we dat niet doen."

Staatssteun moderniseren
Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, pleit voor het moderniseren van de staatssteunregels en concurrentieregels. "Daarmee kan Brussel mogelijk maken dat nationale overheden sneller vergunningen kunnen geven om te investeren. Er ligt voor Nederland overigens nog altijd zes miljard euro te wachten in het coronaherstelfonds", vertelt hij. "Maar dan moet er wel een plan komen. Dat heb ik nog steeds niet gezien."

'Mega CO2-reductie' Limburg
Gedeputeerde Maarten van Gaans ziet grote kansen voor het Limburgse bedrijfsleven in het pleidooi voor groene investeringen. "Als we nu voorop lopen, zijn we straks spekkoper. Een heel belangrijk dossier voor Limburg is een 380 KV-kabel. Dat is een hele dikke stroomkabel en die moet naar Chemelot, naar Sabic. Daarmee willen we een van de nafta-krakers gaan elektrificeren. Dan kun je een mega-CO2-reductie realiseren. Maar dan moet er eerst zo'n kabel worden getrokken", zegt Van Gaans. "Op dit moment ligt Tennet dwars en die hebben de handjes en het geld. Maar "kan niet" gaat er bij ons niet in, we hebben die kabel echt nodig."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen