Overslaan en naar de inhoud gaan

Crisis vorming provinciebestuur: partijen trekken zich terug

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 18:37

Er is opnieuw een impasse ontstaan bij de vorming van een nieuw provinciebestuur. De beoogde extraparlementaire coalitie van negen partijen gaat niet door.

SVL heeft de andere partijen maandagavond laten weten uit het formatieproces te stappen. Woensdag heeft de SP besloten hetzelfde te doen. Zij twijfelt aan de stabiliteit van dat nieuw te vormen bestuur voor de resterende Statenperiode tot aan de verkiezingen van maart 2023.

Motie steunen
SVL stelt in een persbericht 'na intensief intern beraad' alsnog af te zien van deelname aan de formatiegesprekken. Ondanks dat ze afgelopen vrijdag een motie om tot een extraparlementaire coalitie van negen partijen te komen, wel steunde. Maar dat standpunt is nu heroverwogen, zo SVL.

'Totale disbalans'
Volgens de partij doet het bondgenootschap van de negen fracties geen recht aan de verkiezingsuitslag van maart 2019. "Met het wegvallen van het CDA en het aanschuiven van een linkse Partij voor de Dieren - die met slechts 2 zetels een wel hele grote broek qua inhoudelijke extra's aantrekt die veelal haaks staan op onze standpunten - voelt dat oncomfortabel en niet te verenigen", zo staat in de verklaring van SVL.

"Temeer daar zeven partijen helemaal geen extra eisen of wensen op tafel hebben gelegd. Een totale disbalans naar onze mening."

Lees ook: Historisch: CDA voor het eerst niet meer in provinciebestuur

Klimaatbeleid en stikstofprobleem
SVL vond de eerdere optie zoals voorgesteld door gids Onno Hoes met het CDA naast de VVD 'aan boord' wel evenwichtig. Inhoudelijk had SVL vooral grote problemen met het aanscherpen van het klimaatbeleid en het stikstofprobleem zoals verwoord in de motie van afgelopen vrijdag. "Die zijn niet in overeenstemming met de standpunten van de SVL-fractie", zo wordt nu gezegd. "En de verwachting is dan ook dat deze verschillen gedurende het vervolgproces eerder groter dan kleiner zullen worden."

'Stabiel fundament'
De SP stelt zich op haar positie te zijn gaan beraden nadat SVL maandagavond aankondigde af te haken. "Terwijl we vol goede moed aan die gesprekken zijn begonnen", aldus SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg in een verklaring. "Maar het opstappen van SVL betekende dat de overige partijen met 24 zetels nog maar een krappe meerderheid hadden van slechts één zetel", zegt de SP.

"Op basis hiervan zijn we tot de conclusie moeten komen dat op deze manier een stabiel fundament voor een nieuw college niet langer is ingevuld, terwijl deze voor de SP een essentiële voorwaarde was", concludeert de SP.

Lees ook: Mogelijk toch nog een extraparlementair provinciebestuur

Overgebleven partijen
SVL en SP hebben ieder vier zetels. De overgebleven zeven partijen hebben geen meerderheid in het Limburgs Parlement met 20 van de 47 zetels. Die zeven partijen zijn VVD, GroenLinks, D66, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen