Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Crisis over cao streekvervoer: '9 dagen gestaakt voor noppes'

Geplaatst opzaterdag 14 juli 2018 - 9:06

Verschillende kaderleden van de FNV zijn ontevreden over het cao-akkoord in het streekvervoer. "We hebben negen dagen gestaakt voor noppes."

Dit blijkt uit een brief die Trouw in handen heeft. 45 kaderleden hebben deze brief aan het hoofdbestuur van de vakbond gestuurd. Er waren dit jaar verschillende stakingen, hierdoor reden een aantal dagen geen bussen en treinen van Arriva.

Begin deze maand maakten de bonden en de werkgevers in het streekvervoer afspraken over een nieuwe cao.

Brief
"Het vertrouwen is compleet weggevaagd", schrijven de kaderleden in de boze brief aan het hoofdbestuur. 45 kaderleden van de FNV eisen dat hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha met onmiddellijke ingang uit zijn functie wordt ontheven. Een van de eisen was dat de werkdruk naar beneden zou gaan door na elke 2,5 uur rijden vijf minuten pauze te krijgen. In het akkoord wordt er gesproken over een 'onderbreking'. Dit kan volgens de volgens de kaderleden ook een onderbreking van dertig seconden zijn.

Onderhandelaar
Al eerder was het vertrouwen opgezegd in Paula Verhoef, de onderhandelaar van de FNV in het streekvervoer. Na een aantal crisisgesprekken hadden de FNV-kaderleden op vrijdag 29 juni in drie pagina’s uiteengezet waarom ze al maandenlang ontevreden zijn over Verhoef.

Onderhandelingen
De FNV rekent er ondanks de onrust op dat een groot deel van de leden instemt met de nieuwe cao voor het streekvervoer. "Het was fijner geweest als we op één lijn hadden gezeten. Maar in een onderhandeling kun je nooit alle punten keihard binnenhalen. De kaderleden wilden in alles hun gelijk, maar we zijn tevreden met het akkoord dat er nu ligt'', aldus een woordvoerder van de FNV.

Boze kaderleden
De boze kaderleden roepen de duizenden collega's op het akkoord te verwerpen. "In totaal 8000 leden mogen van 19 juli tot 2 augustus hun stem uitbrengen. De geluiden die we horen uit de achterban zijn positief. We gaan ervan uit dat we de ruime meerderheid van de stemmen die we nodig hebben zullen halen", zegt de woordvoerder.

Lees ook: Stakingen in streekvervoer van de baan na cao-akkoord

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Juich Tom naar de gele trui!

Tom Dumoulin is volop in de race voor een top klassering in de Tour de France. Hij kan dus alle steun gebruiken en daarom laten we weer zien dat we echte Dumoulisten zijn!

Laat zien dat je Tom steunt. Verander je profielfoto op social media en schreeuw Tom naar voren! Op Facebook hebben we weer een mooi kadertje gemaakt dat jouw profielfoto in een keer geel laat kleuren.

Verander ook je profielfoto
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag op L1 TV

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online

Meest gelezen