Overslaan en naar de inhoud gaan

Crisis? Consument geeft juist meer geld uit aan cadeaus

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 8:00

Verkopers van luxegoederen merken dat consumenten in aanloop naar de feestdagen zichzelf en anderen extra willen verwennen. Ze lijken meer geld uit te geven aan cadeaus en kopen ook meer luxeproducten.

Dat blijkt uit een rondvraag van L1.

Minder mensen, zelfde omzet
Directeur Esther Paulus van de Bijenkorf in Maastricht bevestigt het beeld. "Door de coronaregels kunnen wij natuurlijk minder mensen binnenlaten dan gebruikelijk, maar toch zien we dat onze omzet zich redelijk ontwikkelt en het zou wel eens kunnen zijn dat de maand december niet onder gaat doen voor die van vorig jaar, ondanks dat we minder mensen verwachten. We constateren aan de kassa dat de mensen meer geld uit geven voor luxe producten."

L1

Goede fles wijn
Ook wijnhandelaar Yoeri Vojacek ziet dat particulieren meer geld uitgeven aan de betere wijnen. "Dat merken we niet alleen in onze winkel in Maastricht, maar ook via onze webshop komen veel bestellingen uit heel het land binnen. Dat is echt een stuk hoger dan normaal. De mensen kunnen niet naar een restaurant en ook niet op vakantie. Dus trakteren ze zichzelf thuis op een goede fles wijn. Ook de delicatessenzaken waar we aan leveren, merken een grotere vraag naar speciale culinaire producten. Daar gaan ze dan mee experimenteren in hun eigen keuken." Vojacek zegt de toenemende vraag van particulieren ook wel goed te kunnen gebruiken. "Normaal is de horeca bij ons goed voor zeker vijftig procent van de omzet. En dat valt nu al twee keer weg met die lockdowns."

Het wordt drukker
In het begin van de tweede lockdown was het ook bij de Bijenkorf stil, net als in de rest van de Maastrichtse binnenstad. Maar nu Sinterklaas en kerstmis dichterbij komen, wordt het toch weer drukker in het straatbeeld. "We merken inderdaad dat de mensen het zo langzamerhand tijd vinden worden om cadeaus te gaan kopen. Dat zal de komende dagen en weken alleen maar toenemen. Wij zijn er als organisatie in ieder geval klaar voor en hebben voldoende personeel ingeroosterd om de mensen te kunnen helpen"

Drukte Maastricht (22 nov 2020)
Het wordt steeds drukker in de Maastrichtse winkelstraten, onder meer door Belgische bezoekers
Foto: Focus22

Veel Belgen
Niet alleen Nederlanders komen winkelen in Maastricht, dat doen ook Belgen, ondanks het negatieve advies van de overheid. "Ja, zowel uit Vlaanderen als Wallonië", merkt Paulus op. "Zo hebben we ook al mensen uit Antwerpen gezien en veel bezoekers uit de regio Luik. Voor onze Belgische collega-ondernemers is het natuurlijk heel vervelend dat zij de deuren dicht moeten houden. Maar wij kunnen de Belgen niet weigeren aan de deur en je merkt gewoon dat het er heel wat zijn, die toch even komen shoppen over de grens. Die is immers niet gesloten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen