Overslaan en naar de inhoud gaan

Crisis bij L1: personeel omroep legt werk neer

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 12:29

Medewerkers van L1 hebben woensdag hun werk neergelegd. De actie duurde van 12:30 tot 13:30 uur. Het personeel heeft geen vertrouwen meer in directeur Peter Elbers. Zo'n zeventig van de ruim honderd medewerkers namen deel aan de actie.

Door zijn autoritaire stijl van leidinggeven en gebrek aan communicatie zitten verschillende medewerkers ziek thuis, onder wie twee van de drie MT-leden. Het personeel wil voor carnaval een definitieve oplossing voor de vertrouwensbreuk met de directeur.

Oplossing
De ondernemingsraad van L1 heeft woensdagavond een gesprek met de Raad van Commissarissen, die bestaat uit Hans Coppus (Midden-Limburgse ontwikkelingsmaatschappij OML), Mirjam Depondt (CDA-Statenlid) en Raoul Willms (manager APG). De OR vraagt tijdens dat gesprek namens het personeel een spoedige oplossing voor de crisis. Met de werkonderbreking wil het personeel de OR extra ondersteunen. Tijdens de actievergadering wordt ook gesproken over mogelijke vervolgacties als de commissarissen geen snel besluit nemen.

Controles
Over een privacy-voorstel van Elbers is deze week grote ophef ontstaan. De directeur stelt een nieuw privacy-reglement voor waarin onder meer staat dat er verborgen camera's kunnen worden opgehangen op de redactie. Ook wil hij een regeling waardoor de directeur vertrouwelijke mails van journalisten, OR-leden en de bedrijfsarts zou kunnen bekijken.

Lees ook: Brandbrief L1-personeel aan commissarissen

Verzet
De hoofdredactie van L1 verzet zich fel tegen deze voorstellen. "We hebben met verbijstering kennisgenomen van documenten die persvrijheid en journalistieke bronbescherming in gevaar brengen", aldus de hoofdredactie. Ook vakbond NVJ is niet te spreken over het voorgestelde controle-reglement van Elbers.

Peter Elbers L1-directeur_HD
L1-directeur Peter Elbers.
Foto: Camiel Schnackers / L1

GroenLinks in het Limburgs Parlement heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. "Is het college van GS het met GroenLinks eens dat een actie als het ophangen van verborgen camera’s om het eigen personeel te controleren niet alleen moreel verwerpelijk is, maar zeker voor een nieuwsmedium dat journalistieke waarden dient hoog te houden al helemaal alle perken te buiten gaat?"

Lees ook: Statenfractie GroenLinks bezorgd over situatie L1

Liefde voor Limburg
Het personeel probeert de overlast van de werkonderbreking voor het publiek zo veel mogelijk te beperken. Het is niet de bedoeling om kijkers, luisteraars en lezers direct te benadelen. De hoofdredactie: "We hopen dat ons publiek begrijpt dat we vechten voor de toekomst van onze Limburgse omroep en dat we snel weer onze energie kunnen stoppen in het maken van mooie programma's met veel liefde voor Limburg."

Peter Elbers wil desgevraagd niet reageren op de werkonderbreking bij L1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen