Overslaan en naar de inhoud gaan

'Criminelen kunnen hun heil elders gaan zoeken'

Geplaatst opmaandag 21 maart 2016 - 19:33

"Grensoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten in de Euregio kan er toe leiden dat criminele organisaties hun heil elders gaan zoeken."

Dat zegt burgemeester Raf Terwingen van de Belgische gemeente Maasmechelen in het programma AvondGasten. Het reageert daarmee op het rapport dat maandag is aangeboden tijdens een Europese conferentie aan de Nederlandse Minister van Veiligheid & Justitie.

Uitwisselen
Daarin staat dat gemeenten en andere overheden in Limburg informatie moeten kunnen uitwisselen met Belgie, Duitsland en Luxemburg om georganiseerde criminaliteit zoals motorclubs aan te kunnen pakken. Tot nu toe staat de wet dat niet toe. Daarom moet er een internationaal informatie- en expertisecentrum komen speciaal voor het Euregionale Maas-Rijn gebied. Daarin kunnen burgemeesters bijvoorbeeld inlichtingen uitwisselen over criminele activiteiten in hun gemeente. Het centrum moet als proef dienen voor heel Europa.

Lees ook: Inlichtingendienst voor aanpak georganiseerde criminaliteit

Niet samenwerken
Volgens Terwingen kiezen criminele organisaties er vaak bewust voor om zich in de grensstreek te vestigen, omdat ze weten dat de gemeenten aan beide kanten van de grens niet samenwerken. Samenwerking zou daar verandering in kunnen brengen. "Maar dan moet dat wel op Europees niveau gebeuren omdat de criminaliteit zich anders gewoon verplaatst naar andere grensstreken ", aldus de Belgische burgemeester

De presentatie en de overhandiging van het rapport gebeurde in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap. België had al eerder aangedrongen op een Europese aanpak van motorclubs.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Redder krijgt rekening voor helpen van meisjes
Belgische politiecontrole grenscontrole aan de grens met Limburg
Penn: 'Coronabeleid in grensregio's op elkaar afstemmen'
Maastricht leeg
Nederland laatste met lockdown: hoe gaat het in buurlanden?
ANP
Zelfmoord Steve Stevaert: 'Twitter is een vuilnisvat'
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen