Bij de plofkraak in Baarlo hebben criminelen in de nacht van zondag op maandag niks buitgemaakt.
Bij de Rabobank op de Napoleonsbaan-Zuid werd rond 4:45 uur geprobeerd geld uit een afstortautomaat voor bedrijven te halen, maar dit mislukte. Dat meldt de bank maandagochtend.
Maatregelen
Ook in het Overijsselse Tubbergen probeerden criminelen een geldautomaat van dezelfde bank op te blazen, maar ook hier grepen de plofkrakers mis. Voor Rabobank is dit een teken dat de maatregelen die de bank nam om geldautomaten beter te beschermen, effect hebben.
Lees ook: Baarlo opgeschrikt door plofkraak: EOD ter plaatse
Rabobank haalt daarom vooralsnog geen geldautomaten weg uit dorpen en steden na de twee plofkraakpogingen in de nacht van zondag op maandag.
ABN AMRO
Eerder sloot ABN AMRO wel 470 automaten vanwege het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. Het type automaat dat ABN AMRO buiten bedrijf stelde was een geliefd doelwit voor plofkraakcriminelen. Ook 90 automaten die recent zijn omgebouwd tot een merkloze Geldmaat, zijn vooralsnog buiten werking gesteld omdat die van hetzelfde type zijn. Nu lijkt er sprake van een verschuiving naar automaten van Rabobank.
Lees ook: Drastische maatregel ABN AMRO: helft automaten gesloten
Zwaardere middelen
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn geldautomaten de laatste jaren steeds beter beveiligd. Plofkrakers gebruiken om die reden ook steeds zwaardere middelen bij een kraak.
Geld vernietigen
Nederlandse banken zouden daarom graag zien dat geld in geldautomaten compleet waardeloos wordt bij een plofkraak door bijvoorbeeld verbranding. Momenteel worden gesprekken gevoerd met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.
Volksbank
De Volksbank, waar onder meer SNS en RegioBank toe behoren, sloot eerder uit voorzorg een aantal automaten in gebieden waar veel omwonenden zijn. Overige aanpassingen om plofkraken te ontmoedigen die een paar jaar geleden werden doorgevoerd, lijken net als bij Rabo effect te sorteren, aldus een woordvoerder. Hij benadrukt dat over specifieke veiligheidsaspecten geen details kunnen worden gegeven.
Veiligheidsanalyse
Bij ING werden de voorbije jaren uit voorzorg ook honderden automaten gesloten, als onderdeel van een veiligheidsanalyse. Daarbij werd onder meer gekeken naar de bouwkundige staat van gebouwen waar automaten zich in bevonden.
Plofkraakcriminaliteit blijft volgen ING ondanks de getroffen maatregelen een probleem voor de sector.