Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen grijpen mis bij plofkraak in Baarlo

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 10:09

Bij de plofkraak in Baarlo hebben criminelen in de nacht van zondag op maandag niks buitgemaakt.

Bij de Rabobank op de Napoleonsbaan-Zuid werd rond 4:45 uur geprobeerd geld uit een afstortautomaat voor bedrijven te halen, maar dit mislukte. Dat meldt de bank maandagochtend.

Maatregelen
Ook in het Overijsselse Tubbergen probeerden criminelen een geldautomaat van dezelfde bank op te blazen, maar ook hier grepen de plofkrakers mis. Voor Rabobank is dit een teken dat de maatregelen die de bank nam om geldautomaten beter te beschermen, effect hebben.

Lees ook: Baarlo opgeschrikt door plofkraak: EOD ter plaatse

Rabobank haalt daarom vooralsnog geen geldautomaten weg uit dorpen en steden na de twee plofkraakpogingen in de nacht van zondag op maandag.

Video: Fer Traugott

ABN AMRO
Eerder sloot ABN AMRO wel 470 automaten vanwege het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. Het type automaat dat ABN AMRO buiten bedrijf stelde was een geliefd doelwit voor plofkraakcriminelen. Ook 90 automaten die recent zijn omgebouwd tot een merkloze Geldmaat, zijn vooralsnog buiten werking gesteld omdat die van hetzelfde type zijn. Nu lijkt er sprake van een verschuiving naar automaten van Rabobank.

Lees ook: Drastische maatregel ABN AMRO: helft automaten gesloten

Zwaardere middelen
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn geldautomaten de laatste jaren steeds beter beveiligd. Plofkrakers gebruiken om die reden ook steeds zwaardere middelen bij een kraak.

Geld vernietigen
Nederlandse banken zouden daarom graag zien dat geld in geldautomaten compleet waardeloos wordt bij een plofkraak door bijvoorbeeld verbranding. Momenteel worden gesprekken gevoerd met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.

Volksbank
De Volksbank, waar onder meer SNS en RegioBank toe behoren, sloot eerder uit voorzorg een aantal automaten in gebieden waar veel omwonenden zijn. Overige aanpassingen om plofkraken te ontmoedigen die een paar jaar geleden werden doorgevoerd, lijken net als bij Rabo effect te sorteren, aldus een woordvoerder. Hij benadrukt dat over specifieke veiligheidsaspecten geen details kunnen worden gegeven.

Veiligheidsanalyse
Bij ING werden de voorbije jaren uit voorzorg ook honderden automaten gesloten, als onderdeel van een veiligheidsanalyse. Daarbij werd onder meer gekeken naar de bouwkundige staat van gebouwen waar automaten zich in bevonden.

Plofkraakcriminaliteit blijft volgen ING ondanks de getroffen maatregelen een probleem voor de sector.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen