Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen dreigden met explosief in Venlose kledingwinkel

Geplaatst opdonderdag 3 januari 2019 - 23:00

Een criminele groepering heeft op oudjaarsdag gedreigd een explosief te plaatsen, of zelfs te hebben geplaatst, in een kledingzaak in Venlo.

Vanwege die dreiging is de zaak inmiddels gesloten.

Vriendin
Dat bevestigt advocaat Hans Oudijk, die de hoofdpersoon in het dossier vertegenwoordigt. Zijn cliënt is slachtoffer van deze bedreigingen, terwijl de betreffende winkel in de Bolwaterstraat van de vriendin van deze man is.

Lees ook: Venlonaar moet stad uit vanwege dreiging in crimineel milieu

Crimineel conflict
Op oudjaarsdag ging het pand op slot, omdat er een serieuze bedreiging was geuit richting de winkel. Gewapende agenten bewaken sindsdien de omgeving. De politie denkt aan een conflict in het criminele circuit, waarbij de 35-jarige man betrokken is. Om de veiligheid van de man én de omgeving te waarborgen, besloot burgemeester Antoin Scholten om hem tijdelijk de gemeente uit te sturen.

Twee schietpartijen
De politie heeft overigens laten weten dat het een verband onderzoekt tussen de dreiging rondom de winkel en twee schietpartijen van een week geleden. Er werd eerst geschoten op een huis in de Philips II-laan en later op een pand in de Eendenstraat. In beide huizen is familie van de hoofdpersoon woonachtig, blijkt uit onderzoek van L1.

Grote zak geld
Deze man, een ijzerhandelaar, denkt te weten uit welke hoek de bedreiging en de schietpartijen komen. "De oorsprong is te vinden in zijn verleden", vertelt advocaat Oudijk. De groepering stelt nog veel geld van de man te moeten krijgen, omdat hij een partij 'goederen van grote waarde' zou hebben laten verdwijnen. Of het om een partij drugs gaat, wil de raadsman niet bevestigen.

Leven gebeterd
Dat de dertiger een drugsverleden heeft, bevestigt zijn advocaat. "Hij is ooit voor dergelijke delicten veroordeeld, ja." Volgens Oudijk heeft zijn cliënt zijn leven gebeterd, maar is dit een onverklaarbare greep uit het verleden. "Hij weet niet hoe deze mensen bij hem zijn uitgekomen. Mijn cliënt is pas een paar maanden vrij, dit heeft niets met recente gebeurtenissen te maken. Ook voor hem is het gissen."

Lastige positie
De ijzerhandelaar zit nu in een lastige positie. Zijn familie loopt gevaar, maar met de politie praten is ook geen vanzelfsprekendheid. "Hij heeft slechte ervaringen met de politie. Ze kunnen bepaalde informatie ook tegen hem gebruiken, bijvoorbeeld. Daarnaast kan ieder achterbankgesprek zomaar je laatste zijn. Je kunt nou eenmaal niet zomaar alles tegen de politie zeggen", stelt Oudijk.

Overigens is de naam van de hoofdrolspeler bekend bij de redactie. Omdat hij geen verdachte is in dit dossier, is ervoor gekozen de naam niet te publiceren.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen