Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen dreigden met explosief in Venlose kledingwinkel

Geplaatst opdonderdag 3 januari 2019 - 23:00

Een criminele groepering heeft op oudjaarsdag gedreigd een explosief te plaatsen, of zelfs te hebben geplaatst, in een kledingzaak in Venlo.

Vanwege die dreiging is de zaak inmiddels gesloten.

Vriendin
Dat bevestigt advocaat Hans Oudijk, die de hoofdpersoon in het dossier vertegenwoordigt. Zijn cliënt is slachtoffer van deze bedreigingen, terwijl de betreffende winkel in de Bolwaterstraat van de vriendin van deze man is.

Lees ook: Venlonaar moet stad uit vanwege dreiging in crimineel milieu

Crimineel conflict
Op oudjaarsdag ging het pand op slot, omdat er een serieuze bedreiging was geuit richting de winkel. Gewapende agenten bewaken sindsdien de omgeving. De politie denkt aan een conflict in het criminele circuit, waarbij de 35-jarige man betrokken is. Om de veiligheid van de man én de omgeving te waarborgen, besloot burgemeester Antoin Scholten om hem tijdelijk de gemeente uit te sturen.

Twee schietpartijen
De politie heeft overigens laten weten dat het een verband onderzoekt tussen de dreiging rondom de winkel en twee schietpartijen van een week geleden. Er werd eerst geschoten op een huis in de Philips II-laan en later op een pand in de Eendenstraat. In beide huizen is familie van de hoofdpersoon woonachtig, blijkt uit onderzoek van L1.

Grote zak geld
Deze man, een ijzerhandelaar, denkt te weten uit welke hoek de bedreiging en de schietpartijen komen. "De oorsprong is te vinden in zijn verleden", vertelt advocaat Oudijk. De groepering stelt nog veel geld van de man te moeten krijgen, omdat hij een partij 'goederen van grote waarde' zou hebben laten verdwijnen. Of het om een partij drugs gaat, wil de raadsman niet bevestigen.

Leven gebeterd
Dat de dertiger een drugsverleden heeft, bevestigt zijn advocaat. "Hij is ooit voor dergelijke delicten veroordeeld, ja." Volgens Oudijk heeft zijn cliënt zijn leven gebeterd, maar is dit een onverklaarbare greep uit het verleden. "Hij weet niet hoe deze mensen bij hem zijn uitgekomen. Mijn cliënt is pas een paar maanden vrij, dit heeft niets met recente gebeurtenissen te maken. Ook voor hem is het gissen."

Lastige positie
De ijzerhandelaar zit nu in een lastige positie. Zijn familie loopt gevaar, maar met de politie praten is ook geen vanzelfsprekendheid. "Hij heeft slechte ervaringen met de politie. Ze kunnen bepaalde informatie ook tegen hem gebruiken, bijvoorbeeld. Daarnaast kan ieder achterbankgesprek zomaar je laatste zijn. Je kunt nou eenmaal niet zomaar alles tegen de politie zeggen", stelt Oudijk.

Overigens is de naam van de hoofdrolspeler bekend bij de redactie. Omdat hij geen verdachte is in dit dossier, is ervoor gekozen de naam niet te publiceren.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen