Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen-chaos in Venlo: 'Als grote mensen oplossen'

Geplaatst opzaterdag 5 januari 2019 - 20:35

Het is sinds vorige week zeer onrustig in Venlo, waar een crimineel conflict leidde tot twee schietpartijen, een bommelding en ingrijpen door zowel de politie als de burgemeester. Betrokkenen moeten met elkaar om tafel, vindt de advocaat van de hoofdrolspeler.

Raadsman Hans Oudijk zegt dat in gesprek met L1. "Als je het aan mij vraagt, heeft niemand in dit dossier echt goed nagedacht. Die mensen die hebben geschoten niet, maar ook de burgemeester niet."

Lees ook: Criminelen dreigden met explosief in Venlose kledingwinkel

Geen knikkers
Oudijk vertegenwoordigt de 35-jarige man die bedreigd wordt door een groep criminelen. Deze man heeft een crimineel verleden en zou, zo stellen de mensen die hem bedreigen, nog een flink geldbedrag schuldig zijn. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een partij goederen van grote waarde, die is verdwenen. Of het om drugs gaat, wil zijn advocaat niet kwijt. "Maar je kunt je voorstellen dat het niet om knikkers gaat."

Niet nagedacht
Er is geschoten op twee huizen in Venlo en in beide panden woont familie van de man. Daarnaast werd er gedreigd met het plaatsen van een explosief in de kledingwinkel van zijn vriendin, in de Bolwaterstraat. Burgemeester Antoin Scholten zette de dertiger vervolgens tijdelijk de stad uit. "Maar waar is dat nou goed voor?", vraagt Oudijk zich af. "De enige op wie niet is geschoten, is weggestuurd. Zijn familie loopt nog altijd gevaar. Het lijkt me niet dat hier goed over is nagedacht."

Aandacht van politie
Hetzelfde geldt volgens Oudijk voor de criminele groepering. "Je schiet op een huis van familieleden van iemand. Dat is toch niet verstandig? Dan krijg je juist aandacht van de politie, daar zitten dat soort gasten helemaal niet op te wachten. Daarbij kan het een nare reactie uitlokken bij degene op wie je hebt geschoten. Nee, dit is geen goed doordacht plan geweest." Overigens benadrukt Oudijk dat de contacten tussen zijn cliënt en de groep uit een ver verleden dateren. "Hij weet niet waar dit opeens vandaan komt."

Lees ook: Dreiging Venlo: burgemeester probeert zorgen weg te nemen

Grote mensen
De raadsman stelt voor dat de groep een advocaat in de hand neemt. "Zet die dan met mij aan tafel, dan lossen we dit probleem als grote mensen op. Want schieten op de zieke, oude vader van mijn cliënt, daar vind ik wel wat van. Dat is laf en dom. De familie van deze man staat er volledig buiten. En de oplossing in dit conflict zit zeker niet in de loop van een geweer."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen