Overslaan en naar de inhoud gaan

Criminelen-chaos in Venlo: 'Als grote mensen oplossen'

Geplaatst opzaterdag 5 januari 2019 - 20:35

Het is sinds vorige week zeer onrustig in Venlo, waar een crimineel conflict leidde tot twee schietpartijen, een bommelding en ingrijpen door zowel de politie als de burgemeester. Betrokkenen moeten met elkaar om tafel, vindt de advocaat van de hoofdrolspeler.

Raadsman Hans Oudijk zegt dat in gesprek met L1. "Als je het aan mij vraagt, heeft niemand in dit dossier echt goed nagedacht. Die mensen die hebben geschoten niet, maar ook de burgemeester niet."

Lees ook: Criminelen dreigden met explosief in Venlose kledingwinkel

Geen knikkers
Oudijk vertegenwoordigt de 35-jarige man die bedreigd wordt door een groep criminelen. Deze man heeft een crimineel verleden en zou, zo stellen de mensen die hem bedreigen, nog een flink geldbedrag schuldig zijn. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een partij goederen van grote waarde, die is verdwenen. Of het om drugs gaat, wil zijn advocaat niet kwijt. "Maar je kunt je voorstellen dat het niet om knikkers gaat."

Niet nagedacht
Er is geschoten op twee huizen in Venlo en in beide panden woont familie van de man. Daarnaast werd er gedreigd met het plaatsen van een explosief in de kledingwinkel van zijn vriendin, in de Bolwaterstraat. Burgemeester Antoin Scholten zette de dertiger vervolgens tijdelijk de stad uit. "Maar waar is dat nou goed voor?", vraagt Oudijk zich af. "De enige op wie niet is geschoten, is weggestuurd. Zijn familie loopt nog altijd gevaar. Het lijkt me niet dat hier goed over is nagedacht."

Aandacht van politie
Hetzelfde geldt volgens Oudijk voor de criminele groepering. "Je schiet op een huis van familieleden van iemand. Dat is toch niet verstandig? Dan krijg je juist aandacht van de politie, daar zitten dat soort gasten helemaal niet op te wachten. Daarbij kan het een nare reactie uitlokken bij degene op wie je hebt geschoten. Nee, dit is geen goed doordacht plan geweest." Overigens benadrukt Oudijk dat de contacten tussen zijn cliënt en de groep uit een ver verleden dateren. "Hij weet niet waar dit opeens vandaan komt."

Lees ook: Dreiging Venlo: burgemeester probeert zorgen weg te nemen

Grote mensen
De raadsman stelt voor dat de groep een advocaat in de hand neemt. "Zet die dan met mij aan tafel, dan lossen we dit probleem als grote mensen op. Want schieten op de zieke, oude vader van mijn cliënt, daar vind ik wel wat van. Dat is laf en dom. De familie van deze man staat er volledig buiten. En de oplossing in dit conflict zit zeker niet in de loop van een geweer."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen